Pivní výzva

Pivní výzva Zdroj: YouTube.com

TEREZA STONIŠOVÁ: Nepodléhejme virtuálním pivním výzvám, hraničí s vydíráním

Na sociální síti Facebook se rozmohla stádní zábava – sebenatáčení na video, jak člověk naráz vypije půllitr piva. Poté do příspěvku označí libovolné čtyři přátele s tím, že pokud neudělají totéž a nepošlou své video s „exováním“ piva dál, dluží dotyčnému basu piva. Hra se stala velmi oblíbenou, skýtá však mnohá úskalí.

Neberme nikomu potřebu určité dávky mainstreamovosti. Pokud jste byli nominováni a hra se vám zamlouvá, neklademe si za cíl odrazovat. Zamysleme se však nad tím, proč vlastně máme potřebu akceptovat tuto zvláštní neodvolatelnou výzvu, když její forma je vlastně jistou formou vydírání – člověk sice může říct ne, ale pak to znamená, že bude vybízen, aby koupil basu piva. Možná by soutěži prospělo, kdyby existovala možnost volby, kdyby ve virtuální nominaci zazněla věta typu „pokud se vám soutěž zdá pitomá, nebudu vám mít za zlé, když se na ni vykašlete“. Basu piva by pak museli koupit jen ti, kteří zcela dobrovolně výzvu přijali a z jejich videa by bylo zřejmé, že ji nezvládli – čili že půllitr piva na ex nezvládli vypít. Další stinná stránka pivní virtuální zábavy spočívá v tom, že není možné regulovat nominace mladistvých. Ti, pokud budou označeni, se mohou mylně domnívat, že když výzvu nesplní, je to ukázka slabosti. Je to ale přesně naopak – ukazují svou sílu vykročit z cesty obecného směru, kterým se velká část uživatelů Facebooku ubírá. Tím neimplikuji, že jsou proto zajímavější – jde čistě o onen krok mimo stádo virtuálních pijáků, ať už mladistvých, či dospělých.

Pokud si myslíte, že zde vedeme jakousi filipiku proti pivu, je to velká mýlka. Pivo, zvlášť to minipivovarní, patří mezi české unikáty a rozhodně není správné proti tradičnímu českému tekutému chlebu bojovat. Je ale nebezpečné, když se do takové zábavy pouštějí třinácti- a čtrnáctiletí facebookoví uživatelé jen proto, že se bojí pocitu prohry, nebo dokonce pocitu dluhu.

Vzhledem k tomu, že česká facebooková pivní výzva stále běží, není ještě jisté, co nám všechno přinese. Doufejme, že co nejméně opilých mladíků a slečen.