Anders Breivik

Anders Breivik Zdroj: profimedia.cz

Drzost roku: Masový vrah Breivik vyhrožuje hladovkou, chce ve vězení lepší videohry

Norský masový vrah Anders Breivik, který v roce 2011 zabil 77 osob, z toho mnoho mladých lidí, vyhrožuje ve vězení hladovkou. Jeho drzost přitom podle všeho nezná mezí.

Breivik byl odsouzen za mnohonásobné vraždy jen na 21 let s možností prodloužení trestu. Nyní si ale stěžuje, že se k němu chovají „hůř, než ke zvířeti”. Proto poslal vedení věznice dopis s 12 požadavky, které mají zlepšit jeho pobyt v káznici. Dopis zveřejnila agentura AFP, která ho má k dispozici.

Vrah a terorista Breivik mimo jiné požaduje nové hrací konzole a přístup k „lepším“ hrám pro dospělé. Delší vycházky a právo k posílání více dopisů. Také chce, aby mu bylo zvýšeno kapesné na dvojnásobek – stávající kapesné, 50 euro, mu prý nestačí na pokrytí výdajů pro odesílání korespondence. Další požadavky zahrnují zastavení osobních prohlídek dozorci a přístup k počítači, který by nahradil „bezcenný psací stroj s technologií z roku 1873“. Pokud nebude jeho požadavkům vyhověno, vyhrožuje hladovkou.

Breivika drží ve vězení z bezpečnostních důvodů v izolaci, což využil jako argument ve svém dopisu. Píše, že si zaslouží širší „nabídku aktivit“ než ostatní vězni, kteří nejsou umístěni v izolaci.

Norské vraždící monstrum zabilo 22. července 2011 nejdříve při teroristickém útoku osm lidí u budovy vlády v Oslu a poté povraždil automatickými puškami 69 převážně mladých lidí na ostrově Utøya.