Marksová-Tominová

Marksová-Tominová Zdroj: ČTK

Reformy reforem pokračují: Nová vláda zruší (reformuje) druhý důchodový pilíř

Sotva nová ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) usedla do křesla, už oznámila, že příští rok skončí druhý pilíř penzijního systému, který Nečasova vláda zavedla před rokem. Místo toho přijde nová reforma důchodového systému.

Marksová řekla, že od 1. ledna 2016 už lidem nebude umožněno do druhého pilíře přispívat. Lidí, kteří vyslyšeli volání Nečasovy vlády a do druhého pilíře přesunuli část svých sociálních odvodů z pilíře prvního, je dnes zhruba 84 tisíc. To je sice číslo oproti původním představám reformátorů směšně malé, nicméně zrušení druhého pilíře tím pro ně nebude o nic jednodušší.

Nepůjde zřejmě o návrat do stavu před reformou. Podle vyjádření Marksové se na ministerstvu hned začne připravovat reforma nová, a to pod vedením odborníků.

Zásadní otázkou bude, jak reforma reformy naloží s penězi, které už si oněch 84 tisíc lidí naspořilo do soukromých fondů. Marksová tvrdí, že tyto lidi nechce nijak poškodit a o své peníze nepřijdou.

Je ovšem nepravděpodobné, že by socialistická vláda chtěla naspořené peníze vyplatit přímo spořitelům. Mohla by peníze prostě přesunout do zaběhnutého třetího pilíře, jenže ne všichni účastníci druhého pilíře musejí být i ve třetím pilíři.

Minimálně část naspořených peněz tak možná bude prostě přesunuta zpět do prvního (ryze státního) pilíře, čímž budou veškeré změny a záměry provedené Nečasovým kabinetem jaksi anulovány. A peníze pěkně zpátky do velkého „bazénu“, kde odvody nejsou ničí a zároveň všech, a hlavně pod větší kontrolou vlády.

Na jednu stranu se novému kabinetu nelze divit – předchozí reforma byla tak trochu kompromisní bastard protlačený navzdory širokému odporu. Na druhou stranu pokračování reforem reformy, novel novely a kroků tam a zase zpátky rozhodně nepřinese žádnou masovou euforii, až se důchody budou reformovat potřetí, počtvrté, popáté, pošesté…

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru