Řecko

Řecko Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: EU měla přinést Řecku stabilitu, místo toho tam přibývá atentátů

Po střelbě na rezidenci německého velvyslance v Aténách zažilo Řecko další politicky motivovaný útok. Guvernér národní banky obdržel výhrůžný dopis se dvěma nábojnicemi. Řekové tak stále častěji násilně protestují proti podmínkám záchranných půjček.

Neznámý pachatel už v noci na Silvestra střílel ze samopalu Kalašnikov na budovu rezidence německého velvyslance v Řecku. Nikdo nebyl naštěstí zraněn, ale jedna kulka zasáhla ložnici ambasadora a další zasáhly fasádu a vstupní bránu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale policie ho přisuzuje některé z místních radikálních levicových skupin.

V pátek 17. ledna pak obdržel výhružný dopis se stejnými kulkami guvernér centrální banky. Dopis má mít na svědomí uskupení s názvem „Lidoví mstitelé.“ Podobné varování dostal loni i řecký ministr financí od uskupení „Krétská revoluce.“

Útoky podobného typu jsou častější, a to proto, že Řecko pociťuje už šestým rokem silný hospodářský úpadek, ze kterého se mu nedaří vymanit. Ekonomika klesá a nezaměstnanost je na rekordních 27 procentech, mezi mladými lidmi dokonce míra nezaměstnanosti poskočila až na 60 procent.

Po zavedení eura v lednu 2001 začalo Řecko ztrácet konkurenceschopnost, ekonomika se stala závislou na evropských dotacích a rostoucím dluhu. Od roku 2010 pak zničená země dostává půjčky od eurozóny. Každá z půjček je ale podmíněná drsnými požadavky včetně zvyšování daní. Jenže vysoké daně a pevný kurz eura řecké ekonomice naopak škodí.

Kvůli těmto podmínkám Řecko také v podstatě ztratilo svou suverenitu, protože parlament musí schvalovat zákony, které mu nařizují věřitelské země v čele s Německem, které nejvíce přispívá do fondu na záchranu krachujících států. Právě proto v zemi rostou protiněmecké nálady. Kancléřka Angela Merkelová je často v médiích zobrazovaná v nacistické uniformě. Německo je pro Řeky symbolem diktátu, kterému čelí.

Dosud se zdálo, že evropská integrace je garantem míru v Evropě, ale poslední události v Řecku ukazují narůstající hněv mezi evropskými národy, které přijaly euro.