Chang and Eng Bunker

Chang and Eng Bunker Zdroj: profimedia.cz

Před 140 lety zemřeli srostlí bratři ze Siamu, měli podivné manželství a více než dvacet dětí

17. ledna 1874 zemřeli bratři Čang a Eng Bunkesovi, srostlá dvojčata ze Siamu, po kterých dostala siamská dvojčata své jméno.

Čang a Eng Bunkesovi se narodili v květnu 1811 v Siamu (dnešní Thajsko), oba spojení v hrudní oblasti. Měli štěstí, že přežili a zároveň se narodili na úsvitu globální společnosti. Poté, co se v 18 letech dostali do Ameriky, staly se z nich cirkusové celebrity prvního řádu. Bratři Bunkesovi dosáhli značné popularity a jako rarita byli ukazováni po celém světě. Zároveň však sloužili vědcům své doby k mnoha různým pozorováním a studiím. Díky svému působení v cirkusech a varieté si vydělali dost peněz, aby se mohli po třicítce usadit. V městečku Wilkesboro v Severní Karolíně si pořídili obchůdek a později se vrhli na farmaření. V roce 1843 se dokonce oženili se sestrami Yatesovými, dcerami místního farmáře. Měli s nimi přes dvacet dětí, rovnoměrně rozdělených na obě ženy. Sally, která byla Engovou manželkou jich měla 11 a Čangova Adelaide deset. (Podle jiných údajů byl celkový počet potomků této „velkorodiny“ dokonce 24.)

Rodiný život Bunkesových však asi úplně idylický nebyl, sestry se prý mezi sebou tak strašně hádaly,až se nakonec bratři rozhodli postavit dva domy, pro každou manželku jeden a oni sami se vždy po třech dnech stěhovali od jedné ke druhé. To už pak asi (podle počtu dětí narozených z tohoto dvojitého manželství soudě) fungovalo docela dobře. Bratři zemřeli 17. ledna 1874 tři hodiny po sobě ve White Plains v americkém státě Severní Karolína. Bylo jim 62 let.

Jak siamská dvojčata vznikají?

Na počátku jsou obvykle jednovaječná dvojčata. Ta vznikají rozdělením embrya zhruba dva týdny po oplození. Pokud vše postupuje „normálně“, vzniknou dva prakticky identické zárodky, ze kterých se vyvinou sourozenci stejného pohlaví se stejným genetickým vybavením a obvykle nápadnou podobou. Když však v této fázi dojde k poruše a proces oddělení se nepodaří dokončit, zůstávají zárodky i nadále srostlé.

Narození živých siamských dvojčat připadá podle statistik na zhruba sto tisíc porodů. Znamená to, že v Česku by se srostlé děti měly narodit (čistě matematicky) zhruba jedenkrát do roka. K tomu však nedochází, pokud lékaři zjistí při vyšetření těhotné ultrazvukem nějaké takovéto anomálie, radí násilné přerušení těhotenství. Poslední siamská dvojčata tak u nás přišla na svět v osmdesátých letech.

Důvody, proč lékaři doporučují potrat, jsou nasnadě: přibližně polovina srostlic se rodí mrtvých, další třetina umírá nedlouho po narození. Z těch, které přežijí porod, se jich ještě polovina nedožije dospělosti. Statisticky tedy dospěje méně než deset procent siamských dvojčat.