Zlaté glóby

Zlaté glóby Zdroj: Reu, Epa

Zlaté glóby
Zlaté glóby
Zlaté glóby
Zlaté glóby
Zlaté glóby
12
Fotogalerie

Letošním Zlatým glóbům kraloval kriminální film Špinavý trik

Kriminální film Špinavý trik dostal v noci na dnešek tři Zlaté glóby, zatímco snímek z otrokářské éry 12 let v řetězech byl oceněn jako nejlepší drama. Oba filmy byly nominovány v sedmi kategoriích.

Zvláštností Zlatých glóbů je, že herecké ceny a ocenění pro nejlepší film se udělují ve dvou kategoriích - pro muzikál či komedii a pro drama. Špinavý trik tak získal cenu za nejlepší komedii a muzikál, stejně jako pro herečku v hlavní i vedlejší úloze - pro Amy Adamsovou, respektive pro Jennifer Lawrenceovu. Mezi herci v kategorii muzikál či komedie převzal Zlatý globus Leonardo DiCaprio, který hrál hlavní roli prohnilého makléře ve filmu z finančnického prostředí Vlk z Wall Street.

Špinavý trik, který natočil režisér David O. Russell, se inspiroval jedním z největších korupčních skandálů v USA ze 70. let. Snímek 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena vyhlášený za nejlepší filmové drama roku se odehrává v USA v první polovině 19. století před občanskou válkou a před zrušením otroctví.

Zlatý globus pro nejlepší herečku v dramatu dostala Australanka Cate Blanchettová za úlohu v tragikomedii Woodyho Allena Jasmíniny slzy. V této kategorii dostal cenu za výkon v hlavní roli získal Matthew McConaughey, který hrál ve filmu Klub poslední naděje.

Mexický režisér Alfonso Cuarón dostal Zlatý globus pro nejlepšího režiséra za vesmírný snímek Gravitace. Nejlepší scénář napsal podle hlasujících Spike Jonze za futuristickou romanci Her (Ona), kterou i režíroval.

Nejlepším zahraničním filmem je italský snímek Velká nádhera. Úspěchu se dočkala i irská rocková kapela U2, která dostala cenu za nejlepší filmovou píseň za skladbu Ordinary Love ze snímku Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě).

Zlaté glóby jsou považovány za důležitý ukazatel oscarových favoritů. Nominace na Oscary budou oznámeny ve čtvrtek.