Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: profimedia.cz

Lobbista Rittig žádá omluvu Economie za článek o kmotrech

Zlato a miliony, které při červnové razii zabavila policie v bezpečnostním trezoru v jedné z bank, jsou spojovány se jménem Ivo Rittiga. Pražský městský soud má nyní na stole případ, v němž projedná lobbistův spor s nakladatelstvím Economia – od něj žádá Rittig omluvu a 100 tisíc, a to za článek „Razie proti kmotrům“, který uveřejnil sever iHned.cz.

Server iHned.cz zveřejnil několik dní po policejní akci zprávu nazvanou "Razie proti kmotrům: K sejfům vede stopa od Rittigova muže najatého na černou práci". Obsahoval informace o tom, že Rittig má utajenou firmu s podnikatelem Václavem Rybou, který mu mimo jiné zprostředkovává užívání bankovních schránek. Zároveň uvedl, že policie při rozsáhlých prohlídkách sejfů, kanceláří a domů vycházela s vysokou pravděpodobností z odposlechů a sledování nejen Ryby, ale třeba i Rittiga.

Rittig v podané žalobě na ochranu osobnosti tvrdí, že článek neoprávněně zasáhl do jeho občanské cti a lidské důstojnosti. Podle něj není pravdou, že by on či Ryba měli s nálezem peněz a zlata cokoliv společného. Upozorňuje také na to, že informaci serveru následně převzala i jiná média. Soud žalobu projedná 23. ledna. Jen o čtyři dny později se bude tentýž soud zabývat další Rittigovou žalobou na ochranu osobnosti, která se rovněž týká zabavených milionů a zlata. V ní lobbista požaduje omluvu a 100.000 korun po místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi za to, že jej politik na půdě Sněmovny nazval "lupičem".

Zaorálek na červnové schůzi poslanců v souvislosti s kauzou Nagyová mimo jiné prohlásil, že "v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, (Roman) Janoušek a další jsou lupiči". Kritizoval to, že tito "lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, komunikovali s Úřadem vlády". V prosinci politik u soudu uvedl, že se omlouvat nehodlá. Jeho právník argumentoval mimo jiné tím, že Rittigova pověst nebyla dobrá již před politikovým projevem, takže ji Zaorálek svými výroky nemohl nijak ovlivnit.

Rittigovo jméno se objevilo v linii policejního prověřování, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška, kontroverzního komunálního politika Tomáše Hrdličku a také někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana policie podezírá z ovlivňování veřejných zakázek, praní špinavých peněz a účasti na organizovaném zločinu.