Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: Mediafax

Česká policie má dva prezidenty. Lessy se opět vrací do funkce

Bývalý policejní prezident Petr Lessy, jehož trestní stíhání pravomocně zastavil soud, se po roce a čtvrt vrací do služebního poměru.

Rozhodl o tom ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho propuštění. Česko tak má aktuálně dva policejní prezidenty - Lessyho a jeho nástupce Martina Červíčka.

Lessy bude na dovolené do doby, než se situace s dvojvládím vyřeší. Policii tak dál řídí Červíček.

Lessyho vyhodil Pecinův předchůdce Jan Kubice poté, co jej loni v srpnu obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obžaloba tvrdila, že Lessy v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák "zametal" jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy se hájil tím, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor se ho prý na Vaňka sám telefonicky dotazoval.