Zima v Praze

Zima v Praze Zdroj: profimedia.cz

Meteorologové varují: Zítra nás čeká arktická zima

V neděli přijde arktická zima se studeným vzduchem ze severních polárních oblastí. Denní teploty spadnou k nule, nasněží i v nížinách a na horách spadne až 15 centimetrů.

Průměrné listopadové teploty byly dosud zhruba o dva stupně vyšší, než je dlouhodobý normál, noční teploty byly v posledních dnech až o čtyři stupně vyšší. "Poměrně teplé počasí bude v neděli u nás končit, protože od severu pronikne do střední Evropy studený arktický vzduch. Ochlazení bude pocitově ještě výraznější, protože očekáváme zesílení větru s nárazy místy kolem 54 kilometrů za hodinu," uvedl meteorolog. Ze současných až deseti stupňů přes den klesne v posledním listopadovém týdnu rtuť na minus dva až plus tři stupně Celsia. V noci pak přituhne na minus pět stupňů.

"Sněhové přeháňky se vyskytnou od nedělního večera i v nižších polohách a na horách se vytvoří souvislá sněhová pokrývka, předběžně očekáváme místy až do 15 centimetrů, zejména v Beskydech. Podle současných předpovědních materiálů nelze vyloučit, že v pondělí a úterý se v horských oblastech na severu a severovýchodě ČR budou tvořit i sněhové jazyky," varoval také Racko.

Reflex vám tedy doporučuje strávit neděli u krbu (možný je i radiátor) s lahví dobrého červeného nebo hrncem svařáku.