Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

ČSSD chce přemluvit církve, aby se vzdaly restitučních náhrad

ČSSD dnes zkusí přemluvit církve, aby se vzdaly části peněz od státu, které jim podle restitučního zákona náleží za nevydaný majetek. Sociální demokraté se kvůli tomu odpoledne setkají s představiteli České biskupské konference, Federace židovských obcí a Ekumenické rady církví.

Zástupci církví už dali najevo, že se řady svých nároků zřekli při přípravě restitučního zákona. Podle pražského arcibiskupa Dominika Duky je ale církev ochotna místo části peněz přijmout od státu jeho dluhopisy, aby nyní příliš nezatěžovala státní rozpočet. Stát má podle zákona vyplatit církvím během 30 let na náhradách celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Právě zatížením rozpočtu zdůvodňoval požadavek na snížení náhrad předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté při projednávání restitučního zákona neúspěšně usilovali o to, aby církvím nebyly náhrady vyplaceny vůbec. Nyní chtějí, aby církve použily poskytnuté peníze na veřejně prospěšné účely a nedomáhaly se nemovitostí v areálu Pražského hradu.