Buran

Buran Zdroj: profimedia.cz

Sovětský raketoplán byl prý lepší než americký. Jenže letěl jen jednou

Ruský kosmický program sice úspěšně pokračuje pilotovanými lety, ale zaznamenal poslední dobou i velké neúspěchy, především selhání nosných raket. S nostalgií se tak vzpomíná na ambice spojené s prvním a posledním letem sovětského raketoplánu před čtvrt stoletím.

15. listopadu 1988 vykonal svůj první a jediný let sovětský raketoplán, který byl odpovědí na raketoplán americký, který poprvé letěl do kosmu s dvoučlennou posádkou v roce 1981. Práce na projektu byla zastavena po rozpadu SSSR, protože se už nedostávalo prostředků. První a poslední start Buranu se uskutečnil 15. listopadu 1988. Byl to bezpilotní let. Původně se plánovala třídenní mise, nakonec byl raketoplán ve vesmíru jen tři hodiny. Po dvou obletech Země přistál na přistávací dráze na kosmodromu Bajkonur. Pro případ špatného počasí byla údajně připravena záložní dráha ve vojenském prostoru Ralsko v Československu. Sovětský kosmoplán Buran předčil prý podle mnoha parametrů americký shuttle, říká se v analytické zprávě ruského vědecko-výzkumného ústavu leteckých materiálů, která byla uveřejněna u příležitosti 25 výročí ode dne startu.

Buran mohl zůstat na oběžné dráze dvakrát déle než shuttle, pojal více nákladů a deset členů posádky oproti sedmi. Avšak hlavní rozdíl spočíval v tom, že sovětská loď mohla vykonat let a přistání v automatickém režimu. Měl vlastně jen jednu jedinou vadu - nikdy se ho nepodařilo prakticky použít. Rusko nicméně dnes (v pátek 15. 11.) oznámilo, že chce obnovit výrobu nosné rakety Eněrgija, která byla ve své době nejmohutnějším aparátem, který se podařilo dopravit na oběžnou dráhu. Nosná raketa, která svými parametry překonala i americké Saturny, startovala podle dostupných informací jen dvakrát. Při prvním startu v roce 1987 vynesla na oběžnou dráhu vojenskou družici Poljus, při druhém v listopadu 1988 právě raketoplán Buran. Konec Buranu byl neslavný i na zemi. 13. května 2002 se po větrné smršti propadla střecha na hangáru v Bajkonoru, osm lidí přišlo o život a Buran i nosná rakety byly zničeny. Jeden neletový exemplář je zachován v Technickém muzeu ve Špýru v Německu. Třeba se ještě bude hodit, kdyby ho Rusové zase potřebovali.