Jamie Oliver

Jamie Oliver Zdroj: Jamieoliver.com

Kuchařka 15 minut v kuchyni: Jazyk na vestě s božským Jamiem Oliverem

Když Jamie Oliver přišel s kuchařkou 30 minut v kuchyni(Reflex ji recenzoval, jakmile předloni vyšla česky), spolu s mnoha zaměstnanými matkami obklopenými hladovými krky jsem zaplesala. Ta krásná kuchařka plná chutných fotografií se tehdy okamžitě stala nejrychleji a nejvíce prodávaným non-fiction bestsellerem všech dob a já se nemohla dočkat, až podle ní uvařím jedno z pěti desítek tříchodových menu za pouhou půlhodinku. To se mi ovšem dlouho nedařilo, a to nejsem úplně nezručná a nezkušená kuchta.

Uspěla jsem, až když jsem si před tou půlhodinou poctivě očistila, oškrábala a nakrájela veškeré suroviny a malebně je rozprostřela do mističek, když jsem na sporák připravila pánve a na linku si vedle rychlovarné konvice vroucí vody položila nabroušené nože, jak to Jamie mívá ve svých televizních show.

A ačkoli ty recepty valnou většinou fungovaly i v mé kuchyni, kvůli marné touze uvařit menu tak rychle, jak velel název knihy, jsem zpočátku končívala naštvaná, hladová, zpocená a vystresovaná u zapráskané linky plné špinavého nádobí a rozkramařených drahých a v Česku poněkud nedostatkových surovin, na kterých Jamie ve svých receptech trvá. Na „další díl“ Jamieho kuchařského sprintu jsem se tedy vrhla už poučená.

Přebal jeho nejnovější, už čtrnácté kuchařské knihy 15 minut v kuchyni, která v češtině vyšla 7. října, nabízí „skvělá, zdravá a bleskově hotová jídla“, tedy jakýsi revoluční, šťavnatý domácí fast-food. Jamie ke konceptu patnáctiminutového dlabance jako obvykle přistupuje, jako by vám kázal evangelium a zjevoval tajemství vesmíru, takže vás jeho nadšení brzy pohltí, na chvíli odložíte stranou ohmatané výtisky Apetitu a vaříte jen podle téhle knihy. Jestli si ovšem myslíte, že v Jamieho kuchyňském filmu budete hlavní roli hrát vy, pletete se – nejdůležitější při přípravě všech jeho jídel je kuchyňský robot, do kterého naperete většinu surovin a počkáte, až za vás odvede „špinavou práci“ a ušetří vám čas, který byste strávili krájením, krouháním a drcením. Když nepočítáme snídaně, obejdeme se bez mixéru v pouhých 22 receptech z bezmála třísetstránkové knihy!

Každopádně je třeba říct, že recepty přehledně rozdělené do kategorií Kuře, Hovězí, Vepřové, Jehněčí, Ryby, Těstoviny, Polévky & Sendviče, Zelenina a Snídaně jsou snad ještě pestřejší, než je Jamieho zvykem, a rozhodně „zelenější“, chuťově výraznější a méně kalorické. Inspiraci chlapík sbíral po celém světě, ovšem s nějakým dodržováním přesných národních receptur se jako obvykle nepáral (což je vzhledem k aktuálnímu trendu používání lokálních surovin jedině dobře). Před vařením každopádně doporučuji zavítat do nejbližšího potravinového oddělení Markse & Spencera, neboť HP omáčku a omáčku hoi sin, růžovou vodu, nakládané citrony nebo burákové máslo ve večerce na návsi nekoupíte. Další povinná návštěva se týká obchodu s ovocem a zeleninou, ideálně vedeného spřáteleným Vietnamcem, nebo rovnou tržnice Sapa – tam mi vysvětlili, co je zelí pak čoi, kaffirská limeta a vodní kaštany, a všechno mi to spánembohem prodali.

Teď k samotnému vaření. Je to zábava, je to snadné, voní to, chutná to, ale i když mám zlatou olympijskou medaili v multitaskingu a s přibývajícím počtem členů domácnosti moje efektivita stoupá, zase takřka nic nestíhám uvařit do čtvrthodiny, ačkoli mě Jamie popohání pomocí slov „rychle“, „bleskově“ nebo rovnou „bleskurychle“ už od úvodního receptu. Jako marketingová proklamace však ona „patnáctiminutovka“ zabírá – Jamieho knih se po světě prodalo hodně přes 30 milionů i díky dobrým nápadům a zajímavým konceptům.

Dvoupatrový bambusový pařáček s pokličkou ani hmoždíř si kvůli knížce pořizovat nebudu, a taky mi trochu chybělo, že recepty nejsou přiřazeny k jednotlivým epizodám Jamieho stejnojmenné kuchařské show (to kdyby si kuchtík k danému receptu zatoužil pustit videoinstruktáž a nechtělo se mu lovit rozvrh konkrétních dílů na wikipedii). Jinak lze ovšem 15 minut v kuchyni jen doporučit, zejména lidem s přebytkem kreativity, nedostatkem času a dostatkem peněz – průměrná porce jídel z knihy vyjde na 110 korun, jak přepočítala překladatelka kuchařky, gastronomická publicistka Jitka Rákosníková, a publikace sama stojí krvavých (a pro Jamieho publikace bohužel běžných) 650 korun. Což fanoušky „šéfkuchaře bez čepice“ samozřejmě nemůže odradit.