pech merle

pech merle Zdroj: HTO/Wikipedia

Přepište dějiny! Pravěké jeskynní malby jsou prý dílem žen

Slavné prehistorické jeskynní malby, údajně malovaly ženy. Prozradily to prý otisky rukou, které po sobě tvůrci obrazových galerií ve Francii a Španělsku zanechali. Malby představující zvířata – mimo jiné zubry, koně a mamuty – pocházejí z doby před 12,5 až 35 tisíci lety.

Až do dnešních dnů se předpokládalo, že tvůrci těchto maleb byli muži, kteří velká zvířata (převážně) lovili. To, že některé otisky dlaní byly menší, vysvětlovali odborníci tím, že se na vzniku pravěkého umění podíleli i dospívající chlapci. Jenže, co když se malování po jeskynních stěnách účastnili i ženy?

Celkem vtipně k problému, komu vlastně otisky rukou patřily, přistoupili vědci z Pensylvánské státní univerzity. Využili známé skutečnosti, že muži a ženy mají jiný poměr velikosti ukazováčku a prsteníčku. U mužů se totiž už během embryonálního vývoje vlivem působení testosteronu zvětšují prsteníčky, takže je (obvykle) mají po celý život delší než ukazováčky. Ženy mívají oba prsty dlouhé zhruba stejně. Není to žádná vývojová specialita (nebo – což je v tomto případě důležité – evoluční novinka), podobný rozdíl v délce prstů kvůli pohlaví mají i další druhy primátů.

Antropologové a archeologové pod vedením Deana R. Snowa nalezli v blízkosti starých jeskynních maleb 32 otisků dlaní. Ty vznikaly tak, že jejich tvůrce použil ruku jako šablonu. Rozžvýkal nějaké barvivo a to si pak přímo ústy, nebo pomocí nějaké trubičky, naprskal na hřbet ruky a okolní skálu. Když pak ruku odtáhl, její obrys zůstal.

Většina otisků patřila ženám

Vědci jsou si téměř jistí, že otisky patřily autorům maleb. Mají pro to několik nepřímých, ale docela pádných důkazů. Odvolávají se na lidský zvyk podepisovat se pod svou práci a také na to, že v jeskyni při malování většinou nebylo dost místa pro více osob. A hlavně, asi tři čtvrtiny nalezených otisků jsou otisky levé ruky – pravou totiž starověcí umělci malovali.

Jak měření délky prstů u desetitisíce let starých otisků ruky dopadlo? Profesor Snow zveřejnil výsledky této studie v časopise American Antiquity. Z textu vyplývá, že 24 otisků patřilo pravděpodobně ženám, tři mužům a zbývajících pět patřilo chlapcům.

Aby si vědci ověřili, zda jejich metoda funguje, pro kontrolu analyzovali i „moderní skalní otisky“ vytvořené dnešními lidmi. Ve více než 60 procentech případů určili pohlaví člověka, který otisk způsobil, správně. To není zase tak oslnivé. Podle profesora Snowa můžeme ale výsledkům studie věřit. Tvrdí, že prsty pravěkých lidí byly podle pohlaví mnohem diferencovanější než u dnešních lidí. „Tehdy byli  muži mužnější a ženy ženštější,“ řekl k tomu pro server Sci-news.com.