László Csatáry

László Csatáry Zdroj: profimedia.cz

Zemřel maďarský válečný zločinec László Csatáry

Zemřel maďarský válečný zločinec László Csatáry, který byl už v roce 1948 odsouzen v tehdejším Československu v nepřítomnosti k trestu smrti. Csatáry zemřel v sobotu ve věku 98 let v Budapešti. Podlehl zápalu plic.

Podle Wiesenthalova centra, které stíhá nacistické zločince, sehrál Csatáry klíčovou roli při deportacích tisíců Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944.

Za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, odkud byli Židé do tábora smrti posíláni. Židy Csatáry podle maďarských zdrojů pravidelně bil či dokonce bičoval, a to bez ohledu na okolnosti, pohlaví, věk či zdravotní stav napadených.

Csatáryho vydání se domáhalo Slovensko, které kvůli tomu formálně změnilo jeho trest smrti na doživotní vězení. Za válečné zločiny měl být Csatáry dál stíhán i v Maďarsku: maďarský soud vyšší instance tento měsíc nařídil budapešťskému městskému soudu, aby v řízení s ním pokračoval. Nižší soud v červenci proces pozastavil kvůli tomu, že Csatáry byl již v minulosti za spáchané zločiny odsouzen v Československu.