Tibet

Tibet Zdroj: Profimedia.cz

Premiér je názorová korouhvička podle momentální poptávky

Ve svém vystoupení v Brně Petr Nečas varoval před dalajlamismem. Já zas musím varovat před naprostou bezcharakterností člověka, který podle politické poptávky mění své přesvědčení. Totiž před premiérem této země Petrem Nečasem.

 

Prohlášení vlády České republiky k aktuální situaci v Tibetu 17. 3. 2008: „Vláda ČR a česká veřejnost tradičně kladou velký důraz na ochranu lidských práv, základních svobod a na ochranu kulturního a náboženského dědictví v celém světě. Vláda ČR proto sleduje události v Tibetu, které si vyžádaly řadu zraněných a obětí na životech, s hlubokým znepokojením. Vláda odsuzuje násilí na demonstrantech, kteří přicházejí svobodně projevit svůj názor, a žádá jeho okamžité zastavení.

 

Vláda ČR žádá propuštění preventivně zadržených osob a žádá, aby nebyly vystavovány lidsky nedůstojnému zacházení. Vláda ČR apeluje na vládu Čínské lidové republiky, aby po vypršení ,ultimáta‘ nepřistoupila k násilnému řešení situace a řešila ji dialogem, ke kterému je žádoucí přizvat i Jeho Svatost dalajlamu.“ Tolik z tehdejšího prohlášení vlády navrženém Martinem Bursíkem. Petr Nečas pro něj tehdy hlasoval. Uplynuly čtyři roky a ten stejný Petr Nečas v Brně pohovořil o dalajlamismu a prohlásil: „Vzývání tohoto směru (rozuměj dalajlamou vedených Tibeťanů) není podporou svobody a demokracie.“

 

Co je mu po nějakém jeho včerejším žvástu, když podnikatelé zatleskají spíš tomu, když úplně otočí a popře sám sebe! Udělá to hbitě, ochotně, radostně a s doslovně nechutnou servilitou k diktátorům. Jinými slovy: Kam vítr, tam Nečas. Premiér povýšil naprostou bezpáteřnost na Vyšší princip mravní. Vyhovět poptávce je svaté, a když je poptávka po mlčení o genocidiu, tak budeme hrobově mlčet, protože by nám nemlčení ohrozilo kšeft.

 

Zajímalo by mě, jestli by Nečas před šedesáti lety podobně jako nyní také chápal boj proti jinému genocidiu – genocidiu Židů Hitlerem – za ohrožení něčích komerčních zájmů. Zda by také vyžadoval, aby se kvůli kšeftu toleroval holocaust.