Colours of Ostrava

Colours of Ostrava Zdroj: Marek Douša

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
Colours of Ostrava
6
Fotogalerie

Dámy prominou, jsem zamilován do Ostravy

Do Ostravy (na Colours) se mi tak normálně chtělo/nechtělo, byl pátek třináctého a taky to zafungovalo: auto málem nedojelo, ten člověk (skutečný Ostravák) , jenž ho opravil, mi řekl :„Kurva, malem si se zabil,“ a zněla ta ostravština velmi opravdově a naléhavě, ne jako imitace v rádiu.

 

Byl ten defekt ale poslední špatná zkušenost, kterou jsem na tomhle výletě udělal, i když třeba zvukař Bobbyho McFerrina nastavil zvuk tak potichu, že jsme se zapovídali a vůbec si nevšimli, že koncert začal; na druhou stranu jsem Mistra potkal u snídaně a bylo mi do zpěvu celý den.

 

Našel jsem si mezi hudebními vystoupeními dva vrcholy:

Zaz. Nechala publikum trošku čekat, potom nás (mě jistě) úplně rozsekala. Šmrnc, šarm a švih, jež nás oslnily na prvních videích natočených v pařížských ulicích, která obletěla svět, a jež se trošku vytratily na první studiové desce, se vrátily na hlavním pódiu Colours v plné síle. Ta holka je prostě dobrá.

 

Colours of OstravaColours of Ostrava|Marek Douša

 

Na jedné z bočních scén jsem potom narazil na pražskou partičku Red Velvet. Přestože se dali dohromady někdy vloni na podzim, jsou už teď skvělí a vřele doporučuju najít si jejich písničkový set, který nabízejí v band zóně.

 

Bez naděje na nějakou kompletní zprávu o Colours (musel jsem tam pracovat, povzbuzovat Zeleného Raoula a besedovat se čtenáři ...) chci poznamenat, že tohle je asi jediný festival, na nějž si dokážu vzpomenout a na kterém funguje něco jako OPRAVDOVÁ dramaturgie. Jinak je to, jak pravil Marek Brodský, pět set festivalů, na nichž se točí padesát kapel. Tenhle festival je jedinečný, jak vyplynulo s besedy s kolegy, nikoli v tom, co tu k vidění je, ale co tu k vidění není.

 

Klobouček dolů.

 

Poslední věc, kterou tu zmíním, je místo. Přesunout festival do prostoru bývalých hutí byl opravdu majstrštyk a silueta „ocelového města“ v pozadí, v popředí a místy i v centru je fascinující. Vsadím se, že si tohle panoráma vyfotil každej, a to několikrát, takže se ten obrázek musel objevit na všech sociálních sítích.

 

Další bod pro Ostravu.

 

P. S.: Ostravu pro nás neználky reprezentuje většinou Jarek Nohavica (bo Ostrava je region razovity), ale taky Zaorálek. Ano, ten Zaorálek! Pro mě hlavně proto, že jsem z pracovních důvodů nucen sledovat politické zpravodajství. A to je, Ostraváci, veliká škoda. Ten chlap by mě na návštěvu vašeho města nikdy nedostal.