Harassment

Harassment Zdroj: Profimedia.cz

Soudy v USA vynášejí drastické rozsudky za sexuální obtěžování žen

Spojené státy jsou největším producentem pornografie na světě, ale tím to jaksi končí. Život sám je v USA, hlavně na jihu, velmi puritánský. Anglikánská církev zavedla v zemi přísnou morálku. V takových státech jako Dakota, Alabama a Jižní Karolína máte dojem, jako by tyto části kontinentu právě opustila středověká inkvizice.

 

Mezi nejpřísněji stíhané a trestané delikty patří obtěžování žen na pracovišti, tzv. harassment. A to ne pouze na americkém Jihu. Podle zprávy listu New York Herald Tribune odsoudil městský soud v New Yorku dokonce celé sdružení advokátů podniku Baker & McKenzie k odškodnění ve výši 6,9 miliónu US dolarů. Suma musí být vyplacena zaměstnankyni podniku – čtyřicetileté pomocné sekretářce. Navíc musí společnost zaplatit pokutu 225 000 US dolarů. Sekretářka obdrží ještě navíc 50 000 US dolarů bolestného.

 

Žalobkyni rozsudek překvapil, neboť nevyžadovala od zaměstnavatele ani polovinu toho, co jí přiřkl soud. Porota totiž dospěla k rozhodnutí z vlastní iniciativy, nehledíc na požadavky žalobkyně. To, co se přechází v Česku a ve Francii pouhým mávnutím ruky, považovali američtí soudci za obzvlášť nebezpečné: Případ se udál v advokátním sdružení. Tedy v instituci, která má za povinnost právo chránit, a ne ho porušovat! Co se vlastně stalo?

 

Na česko-francouzsko-italské poměry, upřímně řečeno, téměř vůbec nic. Z amerického hlediska se však jedná skoro o hrdelní zločin: Pomocná sekretářka si několikrát stěžovala, že jeden z právníků ji sexuálně obtěžuje. Nezbedný advokát si počínal následovně: V pracovní době jí házel bonbóny do výstřihu. Ve výtahu se postavil za ni tak, aby jí viděl za podprsenku, přičemž si pomlaskával: „To jsou kozičky!“ Pomocná sekretářka se cítila uražená.

 

Když ji poté chytil za ruku, vrhla se na něho a pokousala ho. Za hlomozného hulákání příští patro vystoupila. Jindy prý šla pěšky po schodech nahoru. Nesla spisy. Údajně za ní lezl po čtyřech a díval se jí pod sukně. Co spatřil, komentoval slovy: „Taková přepychová stehna.“

 

Výroky, jež by hodnotilo české, francouzské či italské soudnictví spíše jako erotický kompliment, jsou v USA skoro kandidaturou na elektrické křeslo. Údajná oběť si sice stěžovala u vedení organizace, ale pomocná sekretářka byla všeobecně považována za hysterku, a tak k žádné nápravě nedocházelo. Advokátova kádrová karta tím zůstávala bez záznamu ze strany zaměstnavatele. To vzala v úvahu i dvanáctičlenná soudní porota a vyvodila z toho nehorázné důsledky. Ona skutečnost soudce doslova rozzuřila. Vmetla do tváře advokátské kanceláři hrozivý ortel: „Permanentní sexuální obtěžování na pracovišti. Opětovné a trpěné porušování mravnosti. Bolestné pro žalobkyni, že si musela vyslechnout nechutné poznámky pachatele.“

 

Na dotaz, jakým způsobem hodlá obžalovaný v budoucnu svůj pohlavní chtíč udržovat v mezích amerických zákonů, odpověděl existenčně zruinovaný advokát: „Nechám se od ní na svém psacím stole vlastnoručně vykleštit!“

 

 

Z toho plyne poučení: Neházejte svým spolupracovnicím v USA do výstřihu bonbóny! Mohly by na váš účet zatraceně zbohatnout. Počkejte, až se ocitnete opět v Česku. Tady a ve Francii se na nějaké to znásilnění zas tak moc přísně nehledí, pakliže prokážete, že oběť byla starší než 15 let, anebo jste si to – na základě jejího následného výkonu — alespoň mysleli!