Hlídací pes

Hlídací pes Zdroj: Profimedia.cz

Děravý státní rozpočet? Přestaňte krást!

Ministr financí Miroslav Kalousek, někdejší propagátor průkopnické teorie Česka coby ostrůvku prosperity v bankrotujícím světě, si našel novou disciplínu: malbu ekonomické apokalypsy, jež podle něj ještě víc zplundruje státní rozpočet. Možná by ale stačilo málo: kdyby politici a státní úředníci přestali krást.

 

Ne, nepouštěl jsem si doma předvolební agitku Víta Bárty, průkopníka politických desátek „vytěžených“ (miluju tenhle hornický termín, zní tak pozitivně!) z veřejné sféry. Na to mě elegán s hedvábným šátkem kolem krku příliš děsí. Místo toho jsem se podíval na analýzu Karla Janečka, finančníka a zakladatele Nadačního fondu proti korupci.

 

Není to samozřejmě vůbec hezké čtení, ostatně jako cokoli o politice a státní správě. Jedna kulatá suma přímo bije do očí: podle Janečka nás korupce stojí 100 miliard korun ročně. To je nápadně blízko 105 deficitním miliardám, které si vláda schválila v letošním rozpočtu jako peníze, co hodlá utratit, i když je nemá. Právě to mimochodem bývá jediným, co vlády umějí, ať už v nich sedí Jiří Paroubek nebo ne.

 

Ano, vím: letošní deficit - stejně jako deficity minulých let - nakonec nebude plánovaných 105 miliard, ale spíš 130 miliard, takže to nebude stačit. Protože jak víme, bývají politici, přinejmenším jde-li o rozpočtové miliardy a jejich analýzy, zhruba padesát tři kroků za událostmi. A ty poslední dobou vypadají extrémně nevyzpytatelně.

 

Přesto: velmi úzká klika politiků, vysokých úředníků, kmotrů a podnikatelů, kteří si z našich daní dělají dlouhé roky bezedné vemeno, dokáže ročně ukrást zhruba stejnou částku, jaká chybí našemu rozpočtu v době, kdy státní příjmy působí jako fata morgána: čím víc o nich sníte, tím vzdálenější jsou. Smekám před nimi!

 

 

Geneticky trpím nehezkou tendencí podezírat tyto lidi z toho, že nic neumí, a proto musí do veřejné správy. Pokaždé, když v TV vidím nešťastníky jako Michal Hala, někdejšího vysokého manažera ŘSD sedícího nyní ve vazbě, protože to přehnal s oslavou narozenin a nákladné lásce k motosportu, říkám si, že lidé jako on potřebují naši pomoc.

 

Teď ale vidím, že umí krást ještě víc než my všichni dohromady, což je v zemi vyhlášených lapků echt kompliment! Mám proto pro Kalouska i ostatní politiky návrh: přestaňte brečet a za každou miliardu, jíž taháte z kapes nám, co krademe maximálně v obchodech nebo v práci, přineste miliardu, kterou pod vaším dohledem někdo ukradl z našich daní. Jinak budete pořád za gaunery!