Šmoulové

Šmoulové Zdroj: Profimedia.cz

Šmoulové jsou nacisté. A taky trochu stalinisté

Alespoň to ve své knize, tvrdí francouzský spisovatel Antoine Buéno. Kniha s názvem Le petit livre bleu, což znamená Malá modrá kniha, seobjeví na pultech francouzských knihkupectví během června.

Slavní modří Šmoulové se zrodili před více než 50 lety jako vedlejší postavičky v belgickém komiksu Johan & Pirlouit. Bylo to až později, co jim jejich tvůrce Pierre Culliford věnoval zcela vlastní příběh. Asi jako kdyby se najednou samostatně vysílal Itchy a Scratchy ze Simpsonů.

 

Antoine Buéno ve své knize například píše: „Šmoulí společnost je archetypem totalitního společenství, které má vlastnosti stalinismu a nacismu…" Například taková Šmoulinka má se svými blonďatými vlasy odpovídat ideálům árijské rasy, zatímco nepřátelská postavička Gargamela se má shodovat s jakousi antisemitskou karikaturou. Je to záhadné.

 

 

Buď má Buéno nějaký komplex z modré barvy či vysokého hlasu, nebo zkrátka ze Šmoulů samotných. Nebo snad Culliford opravdu tesknil po tehdy čerstvě zažehnaném nacismu a stále více paratizujícím komunismu? Já věřím, že ne. Ledaže by autor pojal knihu jako žert. Jak však víme čerstvě z Cannes, žertovat o nacistech se nevyplácí.