Black Hawk

Black Hawk Zdroj: defence.gov

Dopadení Usámy mohlo skončit úplně jinak. Black Hawk Down se však neopakoval

Při výsadku u Bin Ládinova sídla nastaly u jedné ze slavných helikoptér Black Hawk závažné potíže. Nejednomu vojákovi musela v ten moment přelétnout přes nos vzpomínka na rok 1993.

Tenkrát byla v Somálsku sestřelena podobná helikoptéra typu Black Hawk (tentokrát se jednalo o modernější verzi, speciálně upravený typ MH-60 Black Hawk disponující technologií stealth, která mu umožňuje nepozorovaný pohyb skrytý radarovým systémům) a zapříčinila jednu z největších záchranných akcí v dějinách americké armády (kterou pak Ridley Scott zfilmoval pod titulem Černý jestřáb sestřelen). Nikdo by si ovšem neuměl představit, jaký spád by nabral podobný scénář v tomto případě. Americké vrtulníky byly pod okamžitou palbou Usámovy gardy hned, jakmile se objevily na dostřel.

 

Jen si představte, že byste si v pondělí četli titulky: Američtí Navy SEALs brutálně postříleni při zátahu na Usámu bin Ládina. Stačilo by, aby padli do zajetí. Jenže čtyřiadvacet mužů z Teamu 6 (jak se říká skupině s oficiálním názvem United States Naval Special Warfare Development Group) situaci bravurně zvládli. Piloti se vyhnuli pozemní palbě a se strojem úspěšně přistáli. Poté museli helikoptéru vyhodit do vzduchu, protože nebyla schopna dalšího letu. Kdo jsou vůbec tito muži, již v tak nízkém počtu a se čtyřmi vrtulníky usmrtili nejslavnějšího teroristu světa?

 

 

Navy SEALs (SE- Sea, A- Air, L- Land), tedy Moře, Vzduch a Země, což jejich zkratka znamená, vznikli jako součást amerického námořnictva během druhé světové války. Americké námořnictvo vycítilo potřebu mít speciální jednotku mužů, kteří budou schopni připravit se pouze na jednu, zato klíčovou vojenskou misi. Tito muži jsou v neustálém výcviku. Dokáží operovat ve všech podmínkách kdekoliv na světě. Vždy jsou skvěle připraveni a dokáží i bravurně improvizovat, jak jsme si ostatně všimli i při nedělním incidentu s Black Hawkem. Tito muži dokonce akci trénovali v replice Usámova domu, aby v něm byli tak říkajíc jako doma.

 

Na seznamu veledůležitých operací Navy SEALS patří například: invaze v Panamě, na Grenadě, nespočet zásahů v Afghánistánu či Iráku, kde mimo jiné zachránili Mukatajnskou přehradu, již chtěl Saddám vyhodit do vzduchu, aby zpomalil příchod vojsk do Bagdádu a zároveň zabil nevinné lidi, jež označil za zrádce a své odpůrce.

 

Pokud si vybavíte dramatický komentář před začátkem seriálu Kobra 11, tak ten by sedl jako ušitý na zvláštní jednotku SEALs. Není tedy divu, že během dvaceti minut byl Usáma bin Ládin mrtev a za dalších dvacet minut už se jeho tělo spolu se zabavenými materiály vznášelo v jednom z Black Hawků. Stačí 40 minut s Navy SEALs a celý svět je naruby.