Usama bin Ladin

Usama bin Ladin Zdroj: YouTube.com

Svět má právo vidět mrtvého Usámu!

Americký prezident Barack Obama podle medií rozhodl, že nezveřejní fotky mrtvého Usamy bin Ladina. Je to zásadní chyba a nezbývá než doufat, že toto rozhodnutí přehodnotí.

 

Oficiálně je důvodem nezveřejnění fotek skutečnost, že má Usama díru v hlavě, v obličeji v oblasti očí. Prý se takové fotografie nehodí na titulní stránku novin - to je oficiální verze. Pravděpodobnější důvod je, že se Bílý dům obává reakcí arabského světa, až uvidí Šajcha s dírou v hlavě. Bez ohledu na jistou racionalitu obou uvedených důvodů má svět, a především příbuzní Usamových obětí, právo vidět jeho mrtvolu.

 

 

Člověk není racionální bytost, většinu jeho konání řídí pudy a podvědomí. A právě pro podvědomí všech blízkých těm, které Usáma zabil, je nutné jeho fotku ukázat. Čím větší díru bude mít v hlavě, tím lépe. Protože pudy každého z nás potřebují vidět toho, který vraždil nevinné, oběšeného. Nebo alespoň s dírou v hlavě. Teprve tím pohledem se ubezpečíme, že spravedlnosti bylo učiněno zadost, vše je na svém místě a to konkrétní zlo už není, protože ho po zásluze zabili.

 

 

A asi jenom  pohled na mrtvého Usámu může učinit nějakou tečku za bolestí těch, kterým Usáma chladnokrevně povraždil manžele, rodiče či děti. Proto je potřeba fotky jeho mrtvoly zveřejnit ne navzdory, ale právě proto, že jistě vypadají otřesně.