Vladimir Leščiov

Vladimir Leščiov Zdroj: YouTube.com

AniFest představuje: Vladimira Leščiova

Vladimir Leščiov je propojený s letošním ročníkem hned několika různými způsoby. Jako význačný představitel lotyšského animovaného filmu je hostem festivalu při příležitosti lotyšské zastávky v naší pobaltské misi.

Jeho krátký film Zuduši Sniega (Ztraceni ve sněhu) v roce 2007 získal na AniFestu cenu za nejlepší krátký film. Výročí festivalu jsme si přáli oslavit s co největším počtem  laureátů AniFestu, takže tím, že Vladimir přijal naše pozvání do poroty, získala jeho účast další význam. Je také autorem jednoho ze soutěžních filmů s názvem 96, v kategorii filmů do 5 minut.

 

 

Přesto, že se v profesionální animaci pohybuje teprve od roku 2004, jeho pětice dosavadních filmů (uvidíme, jak tomu bude s jeho nejnovějším, šestým titulem z roku 2010), získala již v prostředí filmových festivalů obrovskou popularitu a mnoho ocenění. Jeho snímky (a to důsledně všechny) spadají do velmi rozsáhlé kategorie poetických filmů, které spíše než na příběhu lpí na atmosféře. Jejich vizuální stránka absolutně převládá nad vyprávěním a na divákovi je, aby se vyrovnal s nereálnými situacemi, kompozicemi a absurdnostmi.

 

Leščiovovo vyjadřování vychází z podstaty animovaného filmu a ukazuje typické kvality tohoto média, se kterými se není možné jinde setkat. Svou tvorbou naštěstí dokazuje, že umělecká forma výtvarného animovaného filmu existuje i v jedenadvacátém století, tedy v době, která je naprosto odlišná od světa, do kterého nás uvádí.