Na ozdoby zapomeň

Na ozdoby zapomeň Zdroj: Jan Šibík

Francie je oficiálně odhalená. Zákon zakazující burky nabyl platnosti

Ve Francii platí od pondělí zákon, který zakazuje ženám, aby se pohybovaly po ulicích, parcích, obchodech či jakýchkoli jiných veřejných místech zahalené burkou či v nikábu.

Francie se tímto zákonem stala první zemí EU, jež vydala všeobecný zákaz nošení muslimských závojů či ošacení, které by zakrývalo obličej. Prezident Sarkozy tvrdí, že „muslimské závoje jsou znakem zotročení, a ne náboženským symbolem“. Zákon se schválil už v říjnu 2009, platnosti však nabyl až tento týden.

 

Zákaz se týká především zhruba dvou a půl tisíce žen, jak napsal list Le Monde, s tím, že v zemi žije až šest miliónů muslimů. List také cituje jednoho z konzervativních poslanců Jacquesa Myarda, který zákon podporuje: „Tvář reprezentuje osobu, je to váš průkaz. Takže když odmítáte, abych vás mohl vidět, jsem jasnou obětí.“

 

Policisté nemají sice právo požadovat sundání závoje, ale mohou uložit pokutu až 150 eur. Navíc bude muset provinilá povinně na kurs občanské výuky. Naopak muži, kteří budou ženy k zahalování nutit, mohou být potrestáni až jednoročním vězením a pokutou 30 tisíc eur. Zákon nikoho nešetří, a proto těm, kdo budou vychovávat či nutit k zahalování mladistvé, hrozí pokuta 60 tisíc eur a až dva roky vězení.

 

 

Francie čelí veliké kritice, především od muslimů. I tak je pro zákon 82 procent Francouzů. Podobná opatření by přivítala i Británie, Španělsko či Německo. Dva ze tří Američanů by naopak byli silně proti. Názory na tento zákaz se samozřejmě liší. Radikálové jako Usáma bin Ládin pohrozili Francii teroristickými útoky, muslimský realitní makléř Rašíd Nekkaz zase slíbil, že rozprodá všechen svůj majetek a veškeré pokuty za ženy zaplatí. Jenže ani to nepůjde donekonečna. Od pondělka policie zatkla necelou stovku lidí. K tak vysokému číslu přispěla demonstrace před katedrálou Notre-Dame, kde policie zatkla 61 účastníků.

 

Bude to boj na dlouhou trať. Muslimské ženy jsou vychovány velice radikálním způsobem a pro některé je odhalení přímou zradou Boha, a tím i své víry. Pro Francouze je to projev nedůvěry, okatého odlišování a jistého strachu z neznáma. Což se dá pochopit. Bubáků jsme se jednou báli všichni.