Komisař TOP

Komisař TOP Zdroj: Marek Douša

Bude mít sčítání lidu nějaké použitelné výsledky?

Kromě všech možných představitelných ideových a lidskoprávních námitek hovoří proti současnému sčítání lidu i smutná skutečnost, že je metodicky invalidní.

Už necelých čtrnáct dní před ukončením sběru dat našeho veleslavného sčítání lidu, domů a bytů mohu doložit, že minimálně jeden byt – moje garsonka – nebude následkem mongoloidní metodiky dotazníku započítán. Bez ohledu na to, že v ní mám dodnes trvalý pobyt.

 

 

Formulář Bytový list v bodě Obydlenost bytu dává vybrat ze dvou možností – obydlen a neobydlen –, jako by realita byla černobílá. K možnosti neobydlen chce dovysvětlení – změna uživatele, slouží k rekreaci, přestavba bytu a několik dalších. To je zcela neadekvátní realitě, takto nelze situaci kolem bytů zredukovat, tak černobíle nevypadala bytová realita snad ani za bolševika s jeho plánovaným bytovým hospodářstvím.

 

 

Zákonitým a nutným výsledkem takového přístupu je však obrovský nárůst nepřesností a chyb. Černobílým dělením obydlen versus neobydlen se skutečně nezapočte a do formuláře nevejde významné množství bytů, a tak budou výsledná data, ať už budou sebepřesněji počítána, invalidní, protože invalidní už budou i datové vstupy. Výsledné napočítané množství bytů bude prostě kvůli této chybě nižší, než je ve skutečnosti.

 

Zažili jste nějaké nepříjemnosti ohledně sčítání lidu? Jaký je váš názor na samotné sčítání?

 

Reflex 15 obálkaReflex 15 obálka|Reflex.czCelý článek "Invalidní sčítání" najdete v novém Reflexu (vychází 14.4.2011)