Vít Bárta, Radek John

Vít Bárta, Radek John Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

To fakt nevymyslíte: Bárta rozdával peníze, Kočí ho dorazila, VV umírají

Něco takového jsme ještě na české politické scéně od revoluce neviděli. V přímém přenosu se rozpadá a pro budoucí volby stává nepoužitelnou vládní strana Věci veřejné. Ne, že by to byl nějaký senzační objev, vždyť Reflex o „véčkařích“ píše již rok jako o marketingové partičce, která nefunguje standardně. Ale co je moc, to je moc.

 

Scénky, které nám cirkus jménem Věci veřejné v posledních dnech připravil, přesahují možnosti lidského chápání. Vít Bárta brečí na tiskové konferenci a snaží se nám komicky vnutit představu, že je strašně hodný. Že svým příznivcům jen tak z dobré vůle rozdává statisíce. Podobně absurdní představení nevyprodukoval kdysi ani mašinfíra v převleku premiéra, Stanislav Gross, když popisoval podivný nákup svého bytu.

 

 

Šílené je, že někteří členové Věcí veřejných tomu nadále přihlížejí a dokonce vyjadřují prokorupčním praktikám, které v jejich straně panují, podporu. Má to jen dvě vysvětlení: Buď tito lidé s něčím tak obludným dlouho souhlasí a ví o tom, nebo se bojí o svá korýtka. V tom horším případě se bojí sami o sebe.

 

Stejně vážnou otázkou, že Vít Bárta uplácel své lidi, je fakt, že někteří politici Věcí veřejných si ty peníze původně vzali. Jak je to vůbec mohlo napadnout? Snad si naivně mysleli, že se na to nikdy nepřijde?

 

Věci veřejné se staly pro další parlamentní volby v podstatě nepoužitelné. Je jedno, jak své současné problémy vysvětlí. Někteří jejich členové, jako šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí, která také policii předala peníze od Bárty a tím ho prakticky dorazila, mohou přejít například do TOP 09. On už jim Miroslav Kalousek vysvětlí, jak správně v politice postupovat.

 

 

Co ale udělá Radek John? Komu bude po všech těchto skandálech dělat bílého koně teď?