Kdyby se Země přestala otáčet...

Kdyby se Země přestala otáčet... Zdroj: GEO 4/2011

Co by se stalo, kdyby se Země přestala otáčet?

Co by se stalo, kdyby se Země přestala otáčet kolem své osy? Přestal by se střídat den s nocí, den by pak trval celoročně a planetu by devastovaly klimatické změny. Ale to není všechno.

 

Zásadně by se změnil i poměr mezi souší a světovým oceánem. Bez otáčení by zmizela odstředivá síla, která se nás na kolotoči pokouší vyhodit ze sedačky. V případě Země působí nejintenzivněji na rovníku, protože tak je obvodová rychlost největší. Odstředivá síla působí protisměrně než gravitace a tím se navzájem oslabují. Odstředivá síla zformovala zeměkouli o tvaru elipsoidu, který má na rovníku o 43 km větší průměr než kolik činí vzdálenost mezi severním a jižním pólem. Připomeňme si, že nejvyšší hora na světě „přečnívá“ nad mořskou hladinu jen o necelých devět kilometrů.

 

Kdyby se Země přestala otáčet...Kdyby se Země přestala otáčet...|GEO 4/2011

 

 

Mořská hladina se na rovníku snaží „odtrhnout“ a vyduje se (viz levá část malé kresby). Kdyby se rotace zastavila, zmizela by s ní i odstředivá síla a gravitace by si tyto obří masy vody přitáhla blíže ke středu Země. „Přebytečná“ voda by začala proudit od rovníku směrem k pólům a převalila by se i přes Evropu. Velká ilustrace vytvořená za pomoci softwaru kalifornské společnosti Esri simuluje podobu Země bez působení odstředivé síly. Kolem obou pólů by se rozprostřely dva obrovské oceány, které by oddělil jen velký „rovníkový kontinent“. Kanada a Sibiř by zmizely pod vodou, z Evropy byste suchou nohou přešli prakticky jen Španělsko, Řecko a jih Itálie.

 

Kdyby se Země přestala otáčet...Kdyby se Země přestala otáčet...|GEO 4/2011

 

Na dnes podmořském zvrásněném dně uprostřed Atlantiku byste mohli provozovat turistiku jako řekněme v Alpách. Z Karibského zálivu by se stalo gigantické vnitrozemské jezero. Nejvyšší horou „stojící Země“ by byl andský vulkán Chimborazo. Nad hladinou „nového moře“ by se tyčil do výšky 13 615 metrů.

 

 

Více o přírodních zajímavostech, cestování a historii najdete v měsíčníku GEO. Vydává jej společnost Ringier Axel Springer CZ, a.s. Zvýhodněné roční předplatné za 990 Kč objednávejte zde. Ušetříte 198 Kč a jako poděkování obdržíte hodnotný dárek.