David Rath

David Rath Zdroj: Jan Ignác Říha

Rath vyděsit umí. A ví, proč to dělá

David Rath na sebe opět upozornil, tentokrát znárodňovací rétorikou. Kdyby bylo třeba, tedy kdyby stát potřeboval peníze, sáhne i na soukromé penzijní fondy, pravil zlý muž české politiky.

David Rath to umí. Těžko říct, co ze svých názorů myslí vážně. Rozhodně myslí vážně, že je třeba, aby se o něm mluvilo. Jinak je jeho řečnění zatím ve stylu, že „kdyby nás napadlo Bělorusko, bude litovat“, nebo tak něco. Řekl: „Pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, nebránil bych se inspiraci třeba v orbánovském Maďarsku. Hrozilo zhroucení financí a sáhl k tomu, že soukromé fondy převedl pod stát.“

 

 

Zatím se nezdá, že by stát „silou“ prosazoval „povinné vyvádění peněz“. Všechno má být dobrovolné, zúčastní se, kdo bude chtít. Jediný, kdo tu mluví o nějakém použití síly, je Rath. Jinak jsou to jen pohádky o tom, co udělá zatím neexistující vláda ČSSD v případě, že tato existující vláda přijme něco, o čem zatím nebyla vůbec řeč.

 

Rathovi jde nejspíš o něco jiného. Podobnými řečmi zpochybňuje jakoukoli reformu, protože příští vláda ji může zrušit. To, co by mělo fungovat po generace a mělo by být skálopevně jisté, připomíná barák, jemuž hrozí každé čtyři roky zřícení. Pravice a levice se na důchodové reformě neshodnou, a tak to může jít donekonečna. Ostatně neustálé mluvení o něčem nakonec vzbudí v lidech určitou náladu. Když se bude kolem dokola mlít o násilném přinucení lidí, značná část lidu uvěří tomu, že něco takového vláda skutečně chce. A že o tom nemluví? Jistě to ti prevíti chystají tajně. Hlavně lidi otrávit a naznačit, že bez podpory státu — samozřejmě toho vedeného moudrým týmem soc. dem. – jsou lidé ztraceni a ožebračeni.

 

 

Proti této podobě reformy lze mít dost námitek, jen se nelze zbavit podezření, že by socialisté byli proti čemukoli, co z vlády vzejde. Kdyby připustili, že vláda něco udělala dobře, nebo aspoň, že neškodí, objevila by se otázka, proč by měl místo ní vládnout někdo jiný. Socialisté se tváří, jako by v této zemi osm let nevládli a pak, když už nebyli u kormidla, dvě pravicové vlády zařízli a kvůli nim tu přesčas vládla prozatímní bezmocná úřednická vláda.

 

 

Lidé udělají nejlépe, když se o sebe v takové situaci postarají sami. Svůj „druhý pilíř“ spoření na důchod si udělat bez asistence státu, protože pokud jde o budoucnost, nebude tento stát nejspíš moc seriózní oporou. Pokud chtěl Rath lidi znejistit, je to úspěšný muž. Znejišťuje je schválně, je v tom mistr. Sám žádné názory nemá, pro něj je názor jen vehikl na cestě vzhůru. Na tom, že je hejtmanem, je dobrá jedna věc — můžeme se na základě jeho dosavadního působení v kraji podívat na to, jak by pak řádil jako ministr financí. Pak by možná nejjistější bankou byl vlastní polštář a střádat pod něj nejlépe zajištěný vklad.