Arnošt Lustig

Arnošt Lustig Zdroj: Archív

Vynikající spisovatel Arnošt Lustig, velký milovník života, zemřel

Přestože spisovatel Arnošt Lustig přežil jako mladík za druhé světové války koncentrační tábory i celý holocaust a tato zkušenost se vždy projevovala v jeho tvorbě, nikdy neztrácel optimismus. Byl příkladem člověka, který si přes všechny problémy dokázal užívat života. To se projevilo i v jeho boji s rakovinou, které nakonec tuto sobotu podlehl.

V 50. a 60. letech minulého století byl Lustig na spisovatelském nebi opravdovým zjevením. Některá jeho díla (Démanty noci, Dita Saxová či Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou) patřila k tomu nejlepšímu, co v té době vzniklo. Nejenom po stránce formální, ale i obsahové.

 

Vzhledem k tématu, kterému se celoživotně věnoval, což byl holocaust páchaný na Židech, byl skutečným „svědomím“ národa (na rozdíl třeba od v posledních dnech tolik popisovaného filmového režiséra stoletého Otakara Vávry, který proplouval všemi režimy).

 

 

Nebylo mnoho spisovatelů, kteří takovým způsobem uspěli při své tvorbě a současně zaujímali politické postoje, které bylo nutné respektovat (včetně jeho lásky a vztahu k Izraeli, což není věc, která se v české veřejnosti masově nosí).


Arnošt Lustig by si proto zasloužil pěknou sochu. Škoda, že už neuslyšíme, jak sarkasticky by podobný nápad komentoval.