Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Teo Adamy

ODS se obává vlivu ABL na policii. Pozdě

Premiér Nečas o odvolání ministra Vondry neuvažuje, v ČSSD probíhá intenzivní boj o předsednické křeslo a prezident ČLK pěje oslavnou ódu na akci Děkujeme, odcházíme.

 

ODS intenzivně usiluje o projednání a schválení zákona o generální inspekci bezpečnostních sborů, obává se prý vlivu ABL na policii. To je trochu pozdě, ABL už je uvnitř vnitra a policie jako vetřelec v americkém filmu ve vnitřnostech hostitelského organismu. To, co jako ABL nyní zbylo, je nepochybně řádná a neškodná bezpečnostní agentura. Vetřelec už je „in“. Doslova i obrazně. A inspekce může jen dodatečně vyšetřovat sporné případy. Ta pozice není úplně šťastná, představte si např. generální inspekci, která vyšetřuje již proběhlý a úspěšný puč. S vnitrem už to ODS a TOP09 prohrály. TOP09 ovšem nic neví.

 

 

Premiér Nečas neuvažuje „v tuto chvíli“ o odvolání ministra Vondry. To „v tuto chvíli“ zní poněkud hrozivě. Jinak majitelé firmy Promopro jsou lidé veskrze podezřelí. Právo píše, že se totiž netají tím, že si dopřejí luxus. Je nepochybné, že taková individua nemají mezi námi poctivými pracujícími co dělat.

 

V ČSSD probíhá zuřivý boj o předsednické křeslo. Skóre dvou hlavních soupeřů podle nominace v krajích je 7 ku 6 pro Sobotku. Delegáti ovšem nejsou tím, co si krajské konference odhlasují, zavázáni (to vypadá trochu véčkařsky). Jinak jsem dodnes nepochopil, v čem je rozdíl mezi Sobotkou a Haškem. Oba provozují paroubkismus s lidskou tváří, což je sympatické, ubylo okázalé sprostoty. Když bude jeden předsedou, druhý bude prvním místopředsedou. Kdybych byl delegátem ČSSD na celostátní volební konferenci, hodil bych si před volbou korunou.

 

Předseda LOK Engel prohlásil, že sestry se nepřipojily ke stávce lékařů, takže teď nedostanou nic. Organizace sester se mezitím rozložila, část horuje, aby všechny peníze šly doktorům, druhá, aby na ně taky něco malounko zbylo. To je důsledek politiky dua Nečas – Heger. Tématu se týká naše glosa. Mezitím se představitelé LOK a ČLK rozhodli, že návrh pana ministra je sice krok správným směrem, ale úplně nedostatečný, a předložili ministrovi vlastní systematické a důsledné požadavky. Podle ministra jde o diktát, který nemůže splnit. Nečas a Heger, místo aby se starali, jak dokážou tři měsíce vzdorovat lékařskému bojkotu (déle by to nemocniční lékaři bez práce nevydrželi), plánovali kompromisy. Kompromisy ano, praví Engel s Kubkem, ale důsledné, ne polovičaté. To se opravdu povedlo. Není ovšem vyloučeno, že Nečas s Hegerem nemají volné ruce, protože je tísní VV, které se už nějakou dobu s Kubkem paktují. Pak je ovšem čas na demisi vlády. Ať si to Bárta s Filipem a s Haškem či Sobotkou zařídí po svém. A nevěřím, že by jejich koalice měla dlouhé trvání.

 

Nečas ostatně rezignací pohrozil, a to v televizi TV Public – v případě, že Věci veřejné budou dál a dál zatahovat do vládnutí opoziční ČSSD. V tom případě je jistě lepší velká koalice, která je technicky proveditelná, než koalice ČSSD - VV, ta by musela vládnout s komunisty v zádech; jsem přesvědčen, že lídři ČSSD i Bárta by to skousli, ale o moc by se dělilo příliš mnoho subjektů. Jenže o tom lze uvažovat až poté, co si ČSSD zvolí předsedu. Opakuji, na tom, který z těch dvou oranžových papalášů to bude, vůbec nezáleží. Velká koalice by sice zhatila reformy, ale ty jsou zhaceny už takhle, VV je bez námahy zablokují. Jen vnitrokoaliční vydírání by se stalo transparentnější, protože by se na něm podílely jen dva subjekty.

 

 

Alexandr Mitrofanov napsal do Práva sloupek, který si nějak nedokážu vysvětlit jinak než jako výzvu „udělejme to jako v Egyptě“. Ovšem, stejně jako ubozí lékaři, i všichni poctiví pracující jsou v zoufalé situaci. Pokud jde o paralely, můžeme však cestovat nejen v prostoru, ale třeba jen v čase a odvolat se na Vítězný únor 1948. Nečas prý podle Mitrofanova v Otázkách Václava Moravce „nově vzplanul láskou ke zdravotním sestrám“. Jak to, nově? Kdy předtím chtěl, aby se nepřidávalo sestrám, a zato doktorům ano?

 

Podle The Daily Telegraph prý USA tajně podporovaly „disidenty“, kteří v Egyptě připravovali povstání za změnu režimu. V pátek „Washington“ podle Práva naznačil, že zasáhne-li armáda proti protestům, přiškrtí Američané vojenskou pomoc. Pokud se tedy místní odnož Al-Kajdá dostane k moci s pomocí armády, bude americká pomoc pokračovat. Nebo ne?

 

Podle agentury SC&C si veřejnost (chce se mi napsat náš pracující lid) přeje, aby léky stály všude stejně. (Průzkumu věřím, SC&C je solidní agentura). Proč ale není náš pracující lid důslednější? Proč nechce, aby všechno stálo všude stejně, jako tomu bylo za totáče?

 

 

MfD zveřejnila vyvážený soubor čtenářských hlasů na téma „jsou odcházející lékaři vyděrači, nebo ne?“ první text jakéhosi Miroslava Krejčího (nemohu se zbavit dojmu, že někteří lidé se za svůj titul MUDr. najednou stydí) začíná: „Alce LOK je právně legitimní, ale neetickou reakcí lékařů na pokrytectví politiků a médií. Ta znají jen fráze o ceně zdraví a lidského života a současně beze studu odmítají slušně zaplatit vysoce kvalifikovanou práci lidí, kteří o tyto hodnoty pečují.“ To podle autora zjevně dává „lékařům“ (rozuměj nemocničním, a to některým) chovat se jako čuňata („neeticky“). Hlavně novináři se měli už dávno na pořádné platy lékařů ze svých tučných honorářů složit. A dále: „LOK pochopil, že nemá již smysl čekat, až si lidé uvědomí skutečnou hodnotu lékařské práce. Zbývá jediné – prožít si na vlastní kůži, co znamená, když lékařská péče do jisté míry nebude k dispozici, až ji budete potřebovat. Strach je účinnější motivací než závist nebo chamtivost a přesvědčí lépe než všichni lékaři, že je třeba si jejich práce vážit. Bude třeba přestat účelově vydávat lékařskou profesi za řeholi a nezbude, než za dobrou práci lékařům dobře zaplatit.“ Čili, veřejnost je třeba pořádně zastrašit, protože jen podělaná veřejnost bude schopná podpořit jejich nestydaté požadavky. S tím, že bude třeba přestat účelově vydávat lékařskou profesi za řeholi. To jsou zlatá slova! Je tu jen jakési nedorozumění, za řeholi vydávají svou práci jen protestující nemocniční lékaři: jenže každý, kdo pamatuje situaci za totáče, dobře ví, že profese nemocničního lékaře byla stejná řehole jako profese zelináře nebo automechanika (výjimky potvrzují pravidlo), a podle posledních protestních akcí myslím, že se na tom až tak moc nezměnilo. Tedy změnilo: práce zelináře a automechanika už k oboustranné spokojenosti zákazníka a poskytovatele služeb dávno „řeholí“ předlistopadového typu není.

 

LN otiskly oslavnou árii prezidenta ČLK na akci Děkujeme, odcházíme: akce prý „působí v současnosti jako jistá hráz naděje, která lékaře v ČR drží. Pokud by se vládě podařilo protest nespokojených lékařů zadupat a akce by skončila neúspěchem, následovala by tak mohutná vlna exodu kvalifikovaných lékařů do ciziny, kterou tato země nepamatuje“. Já osobně jsem přesvědčen, že by následovalo kulové. A že je nutné to otestovat.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/