pcp

pcp Zdroj: Youtube.com

Droga PCP vás může zabít. Podívejte se na videoklip

Na serveru You Tube se objevilo video z ruského sídliště, nad kterým zůstává rozum stát. Mladík, který běhá nahatý před paneláky, skáče po autech a obtěžuje kolemjdoucí, je podle všeho pod vlivem drogy zvané PCP.

Podle lidí, kteří s touto látkou přišli dříve do styku, je svlékání, euforické a nepochopitelné chování naprosto běžné. Chápou to však lidé na ruském sídlišti, nebo mladíka na konci videa opravdu umlátili? Těžko říct. Názor po shlédnutí si musí udělat každý sám. Každopádně je to velice prekérní situace.

 

 

Co je to droga PCP?

PCP se nejčastěji přezdívá “Angel Dust” tedy andělský prach. Původně byla používána jako veterinární anestetikum. Chemicky jde o phenylcyclohexylpiperidin. S PCP se můžeme setkat v podobě prášku, tabletek či kapiček. Nejčastěji se užívá kouřením, smíchaná s marihuanou a tabákem. Přesto, že je to droga laciná a jednoduchá na výrobu, na drogovém trhu není předmětem pravidelného obchodu.

 

O PCP se začala šířit hesla typu: „Když si ji vezmeš a přežiješ, tak jsi opravdový chlap.“ Tato droga totiž dokáže již po malé dávce totálně odrovnat dospělého člověka. Jedna taková dávka vyvolá u zfetovaného neklid, euforii, zuřivost a poškozování sebe samotného i okolí. Uživatel jednoduše necítí bolest, s čímž mohou přicházet i křeče, apatie a celková ospalost. Dotyčnému také hrozí riziko, že by mu mohlo ochrnout jeho dýchací ustrojí a nastala by, jistě dosti bolestivá smrt. PCP je údajně vysoce návykové. Někteří lékaři dokonce tvrdí, že ke spolehlivému vnímání dojde až za dva roky po vysazení užívání - objevují se totiž "flash-backy", stavy jako například po LSD, post-PCP deprese a jiné psychózy.