Medvedev

Medvedev Zdroj: wikimedia.org

Laskavé Rusko je nějaké studené

Ruský prezident Dmitrij Medveděv slíbil v novoročním projevu vysílaném televizí spoluobčanům "silné, otevřené a laskavé Rusko". Tak to se máme všichni na co těšit.

"Společně vybudujeme moderní, silné, otevřené a laskavé Rusko," řekl prezident. Podle něj má být Rusko místem, kde "lidé budou usilovat o dosažení nových cílů".
To je zajímavé. Vždycky jsem myslel, že nejlepší cíle jsou ty, které jsou poměrně staré už od dob, kdy se lidé na planetě vynořili, třeba neumřít zbytečně brzy nebo kvůli nějaké pitomosti. Nebo nemít hlad a nemuset podvolovat svůj rozum lidem, kteří žádný nemají.

 

Tak v tom jsou - podle toho, co říkají očití svědci - v Rusku ještě jisté rezervy.
Laskavé Rusko představuje zatím premiér Putin. Ten nařídil trojici vysokých papalášů, aby slavilio Nový rok bez elektřiny. Nejde o nějaký tradiční ruský zvyk z dob, kdy před leninovým plánem GOELRO stejně elektřina všude nebyla. Zápletka je asi taková, že už několik dní jsou lidé v oblasti kolem Moskvy a Nižního Novgorodu bez proudu. Zima a déšť proměnily přes Vánoce Moskvu a okolí v ledovou plochu. Spadlo i dálkové vedení elektřiny.

 

 

Ministr energetiky, guvernér moskevské oblasti a ředitel místní elektrárenské společnosti nedokázali dodávky obnovit. "Řekli jste, že všechno bude opraveno do pátku do 18:00," řekl podle ruské televize premiér Vladimir Putin. "Myslím, že byste měli strávit Silvestra s nimi. "Je to pořád ten samý model. Car dělá, že se ho to netýká. On je dobrý, to jen rádci jsou špatní. To známe ostatně i od nás.

 

Car tedy ukazuje prstem  na viníky a nikdo se nedováží zeptat, co kdyby třeba premiér, co byl tolik let předtím hlavou státu, taky převzal nějakou odpovědnost. Zvlášť když se bez vrchnosti v Kremlu stejně nic moc nemůže.
Jenže nikdo ani necekne. Zvláš´t teď, když laskavé Rusko poslalo bývalého magnáta Chodorkovského, co ho nemá Putin v lásce, na další roky za mříže.
Nevadí. Tak snad bude pokoroku a laskavosti víc napřesrok.