Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomáš Tesař

Vládní koalice v rukou Klause. Nic horšího se už stát nemohlo

Česká politika, i když se to už zdálo nemožné, nabývá stále absurdnějších podob. Úterní tajná dohoda mezi prezidentem Václavem Klausem a třemi stranami vládní koalice je to nejhorší, co se mohlo stát. Tak podivný dáreček by nevymyslel ani přicházející Ježíšek.

 

Je naprosto nepochopitelné, co tajného na dohodě může být. Je to směšná konstrukce. Nakonec se totiž ukáže, že to jsou pouze obehrané věci, jež nemají podstatný význam. Tedy pardon, význam mají jen pro politické špičky, potřeby veřejnosti zcela pomíjejí. Že odstoupí policejní prezident Martinů? A co má být? Byl použitý, využitý, zneužitý a teď odkopnutý. Tradiční to scéna v zemích českých. Dále má prý být v dohodě ujištění, že vláda bude protikorupční a že k tomu připraví některá další opatření. Skutečně? To je naprosto šokující informace, že vláda nechce být korupční.

 

 

Dohoda prezidenta s koalicí vznikla spíše kvůli tomu, že vláda byla posledním skandálem a vnitřními rozbroji tak oslabená, že potřebovala „požehnání“ hradního pána. „Klaus za nimi stojí, tak je to asi v pořádku,“ mohl by si v reakci na tajnou dohodu říci občan.

 

Omyl. To, že vládu naoko jakoby teď řídí Václav Klaus, je fatální selhání Petra Nečase, Karla Schwarzenberga, Radka Johna a všech stran koalice. Nic horšího se pro ně nemohlo odehrát. Působí teď jako skupina loutek, s níž si bude prezident dělat, co chce. Jistěže to tak ve skutečnosti nebude, ale vypadá to tak. Vždyť v české politice je vše jenom, jak to vypadá, a ne jak to je.

 

 

Tím, že se vláda spojila tak mohutně s Václavem Klausem, ztratila na své vážnosti, kterou po volbách získala. Nejdříve se nechala destruovat stranou Věci veřejné a v posledních dnech prezidentem. Smutné ….