Meryl Streepová, Margaret Thatcherová

Meryl Streepová, Margaret Thatcherová Zdroj: Wikimedia

Meryl Streepová bude hrát Margaret Thatcherovou. Uvidíme levičácké orgie?

V nejbližší době se začne natáčet velmi očekávaný film Železná lady. Netrpělivě očekávaný nejenom proto, že v hlavní roli bude slavná Meryl Streepová (61). Americká herečka si totiž ve filmu zahraje někdejší britskou premiérku Margaret Thatcherovou. A ta má buď vášnivé příznivce (jako například prezidenta Václava Klause), nebo hlasité kritiky. Dá se tedy očekávat, že i film bude kontroverzní v pohledu na tuto významnou osobnost 20. století.

Už když čtete životopisné knihy věnující se Margaret Thatcherové, tak je jasné, že to byla žena, kterou nebylo vždy jednoduché pochopit a která svými neoblomnými postoji logicky vyvolávala rozporné reakce. Podle dostupných informací se režisérka filmu Železná lady Phyllida Lloydová (ta už dělala se Streepovou úspěšný muzikál Mamma Mia! z roku 2008, který je nejvýdělečnějším britským filmem historie) určitě nechystá točit oslavné dílko o Thatcherové. Z části to prý bude fikce. A právě v tom můžeme být největší problém.

 

Pokud totiž zasadíte reálnou postavu a hodnotíte reálné události pomocí smyšlených filmových postupů, vznikne něco, co bude mít nakonec s realitou málo společného. Jistě, je to film a v něm mají autoři právo natočit úplně cokoli. Souhlasím, jen se pak nemají tvářit, že se jedná o autentický příběh, který nám vysvětlí a ozřejmí minulost. Podobným dílům totiž chybí zasazení do kontextu. Jsou to pouze vytrhané stránky z běhu života.

 

Navíc umělci na celém světě (výjimkou je Chuck Norris) tradičně hodnotí konzervativní politiky nesmírně kriticky, až nenávistně. Takže o Ronaldu Reaganovi, George W. Bushovi, současném papeži Benediktovi nebo právě Margaret Thatcherové, se nedozvíte nic, kromě obvyklých levičáckých výpadů. Například rockový zpěvák Billy Idol před několika měsíci řekl českým médiím: „Když se punk objevil, byla v Anglii hrozná recese a měli jsme fašistického vůdce - Margaret Thatcherovou. Cítil jste tlak policie a nikde nebyla žádná práce, nemohl jste sehnat ani práci popeláře, nemohl jste ani odvážet odpadky.“ Ani slovo o tom, že Thatcherová tehdy zlomila moc odborů, že se jí podařilo vyřešit vážné ekonomické problémy, že právě za její vlády se Velká Británie probrala z letargie a že se ty odpadky opět začaly vyvážet. Thatcherová zásadně změnila Británii – nastartovala cestu k modernější zemi.

 

 

To ale hrát podle všeho Meryl Streepová nebude. Spíše si filmaři (a byl bych nesměrně překvapený, kdyby to neudělali) pohrají s psychikou bývalé premiérky, představí nám ji jako mnohdy agresivní ženu, která nekontroluje své emoce a pohrdá ostatními kolegy. Všechny tyto výhrady se ostatně objevují již léta.

 

Film Železná lady může mít i jeden etický problém. Margaret Thatcherová je už léta vážně nemocná. Kromě jiného trpí i stařeckou demencí a má problémy s pamětí. Informace, proti kterým se už ohradila rodina premiérky, hovoří o tom, že i tomu se bude film věnovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o sobu žijící, ale která k tomu nebude moci kvůli nemoci nic říci, to bude jistě vkusná část filmu.

 

Umělecký svět ale tradičně ovládají spíše levičáci. Proto dostane Meryl Streepová za postavu Margaret Thatcherové Oscara. Celkem bych si na to vsadil…