Šéf pražské ODS Boris Šťastný – původně pro něj chtěl Svoboda jen napsat program ODS pro pražské zdravotnictví. Nyní jde o mnohem více.

Šéf pražské ODS Boris Šťastný – původně pro něj chtěl Svoboda jen napsat program ODS pro pražské zdravotnictví. Nyní jde o mnohem více. Zdroj: Tomáš Tesař

Pražská kmotrovská koalice selhala hned na začátku. A pořádně

Vládnoucí pražská koalice ODS s ČSSD vládne jen od úterý, ale už stihla vyprodukovat dvě selhání. Parádní je zejména kauza kolem radního Lukáše Plachého ze sociální demokracie. Ten kvůli nahrávkám, na kterých podle všeho nabízel úplatek, už stihl rezignovat. A magistrát nezvládl a nezvládá pořád ani situaci, kterou zapříčinilo počasí.

Skandál kolem socialisty Plachého přitom názorně ukazuje, jakým způsobem se dělala a bude dělat v hlavním městě politika. Plachého tvrzení, že nabízel úplatek sto tisíc korun svému stranickému kolegovi (toho mezitím strana vyloučila) jen „naoko“, je tou nejsměšnější výmluvou, s jakou mohl přijít. Čemu se ale vlastně divit, když v zastupitelstvu sedí několik kmotrovských tváří za ODS i ČSSD. Navíc sociální demokracie tam má i Miroslava Pocheho, který rozděloval odměny z městských společností přes spolustraníky do ČSSD. Dále Jana Slezáka, jež byl důstojníkem pohotovostního pluku komunistického Sboru národní bezpečnosti či Františka Adámka, který dělal tajemníka komunistického Ústředního výboru. Skvělá to sestavička. Ta bude dělat „novou“ politiku jako víno. Přitom náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) tvrdí, že za Plachým nadále pevně stojí.

 

 

Nové koště nemetlo na magistrátu ani při sněhové kalamitě. Dá se pochopit, že zvládnout velké rozmary počasí není jednoduché. Ovšem, že zastihne úředníky a organizace, které se mají starat o údržbu a čištění silnic a chodníků, naprosto vždy nepřipravené, je na pováženou. Ale že nejsou mnohé silnice protažené v Praze ani několik dní po hustém sněžení, svědčí buď o nekompetentnosti, nebo neschopnosti některé práce v metropoli organizovat. Občané byli ponecháni napospas, ať už si nějak pomohou.


Oni si nakonec vždy pomohou. Příště třeba od této koalice, která slibovala vše, ale nezvládla ani první dny.