Boris Šťastný, Petr Nečas, Bohuslav Svoboda

Boris Šťastný, Petr Nečas, Bohuslav Svoboda Zdroj: Tomáš Tesař

Borisi a Petře, dejte Praze šanci!

My Pražané určitě nejsme světci; v MHD býváme na štíru s hygienou, milujeme paneláky a trpíme modré parkovací zóny. Nicméně to, co po volbách v hlavním městě předvádí TOP 09, ODS a ČSSD, si určitě nezasloužíme!

Začnu ODS, hlavním pachatelem a kleptomanem. Všichni dobře víme, že její koalice s neetablovanou TOP 09, která proto stále ještě musí předstírat něco jako veřejný zájem, je pro ni sebevraždou. Do městské zlodějiny už investovala tolik lidských i finančních zdrojů, že teď musí trvat na jejich vytěžení, případně aspoň dotěžení.

 

Navíc Zdeněk Tůma, pražský lídr TOP 09, není bodrý opilec Miroslav Kalousek, jenž si k sobě do úřadu vezme kohokoli, koho mu tam koaliční partner pošle. Jako politický zelenáč chce pořád ještě v něco věřit, přinejmenším ve svůj primátorský sen.

 

I proto dochází i někomu tak argumentačně kreativnímu, jako je vedení pražské ODS, smrdutý maskovací čoud rádoby ochoty k pravicové koalici. Jen doufám, že nás milý šéf pražské ODS, původní profesí lékař, Boris Šťastný už brzy ušetří krutého mediálního waterboardingu a podá si ruku s Petrem Hulinským, svým protějškem z pražské ČSSD.

 

Ostatně jak jinak by si Hulinský znovu přišel na svých šest mega ročně, které léta inkasuje za jméno v různých zbytečných radách pražských energetických firem?

 

Vyznamenává se ale i TOP 09, ne že ne! Není snad dne, aby nám nevěnovala dvě zcela protichůdné zprávy: nejdřív zpravidla, že šance na koalici s ODS mírně stoupla; záhy poté, že mírně klesla. Případně opačně, neberte mě úplně za slovo. Není snadné se v tom vyznat ani za peníze.

 

 

Vrchol čísla TOP 09 ovšem přišel až s uplakaným apelem na šéfa ODS Petra Nečase, aby pražskou pravicovou koalici domluvil on sám, když už si hraje na čističe bez jaru. To fakt v TOP 09 nevědí, že Nečas šéfuje pražské ODS ještě méně, než šéfuje své vlastní vládě? A jak máme vůbec věřit čestné úmysly někomu, kdo nás s pláčem a na kolenou prosí o čokoládu, zatímco slibuje, že ji hned nesní?

 

Myslím, že si my Pražané zasloužíme čestné řešení. Tedy koalici ODS s ČSSD. Jen u ní totiž nehrozí typické politické pokrytectví: úmysl krást v klidu dál je zde tak křišťálově průhledný, že průhlednější kdysi nebyl snad ani Stanislav Gross.