Dokument RX

Dokument RX Zdroj: Jarmila Kubátová

Tůma (TOP 09) píše Svobodovi (ODS). Kdo z nich lže?

Napětí mezi vítěznou TOP 09 a poraženou ODS v Praze po komunálních volbách nadále roste. Občanští demokraté se zjevně nemají k vytvoření pravicové koalice a koketují s ČSSD. Topkaři jsou zatím v defenzivě a obě pravicové strany se už skoro týden obviňují ze lží. V neděli 7. listopadu večer (po 19.30), pak TOP 09 rozeslala médiím dopis, který napsal její kandidát na pražského primátora Zdeněk Tůma svému rivalovi z ODS Bohuslavu Svobodovi. Protože je to zajímavé čtení, otiskujeme ho v plném znění:

Vážený pane docente,

jsem upřímně přesvědčen, že pravicová koalice v Praze by byla logickým vyústěním voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy a dosud jsem žil v přesvědčení, že tento názor sdílíte. Naposledy jste mi toto potvrdil na naší osobní schůzce ve středu večer (minulý týden - poznámka redakce). Vaše poslední dva rozhovory ze včerejška (Tůma myslí sobotu a rozhovory v denících MF Dnes a Lidové noviny - poznámka redakce) moji víru ve Vaše záměry notně nahlodávají, protože oba rozhovory jen potvrzují celkový dojem z posledních deseti dnů, že si pražská ODS připravuje mediálně půdu pro koalici s ČSSD.

Jak na našich jednáních, tak v médiích pozoruji, že přicházíte stále s dalšími zástupnými problémy, kterými se snažíte doložit, že my na takovou koalici nejsme připraveni. Konstatuji, že náš návrh koaliční smlouvy máte na stole již celkem dlouho a skutečnost, že jsme se v diskuzi nad tímto návrhem neposunuli dále, není rozhodně naše vina. Stále věřím, i když o poznání méně než před přečtením Vašich posledních rozhovorů, že se na dalším jednání začátkem týdne posuneme vpřed. Neměli byste dále napínat jak nás, tak veřejnost a očekávám, že v nadcházejícím týdnu bez dalších mediálních hrátek jasně řeknete, jaký typ koalice v Praze hodláte uzavřít.

 

Proč nyní pochybuji o Vaší preferenci pravicové koalice, o které neustále ujišťuje jak nás, tak veřejnost? Vaše poslední dva rozhovory obsahují řady zjevných nepravd, které ukazují na snahu přesvědčit čtenáře o naší neochotě či nepřipravenosti koalici uzavřít. Ale popořádku.

 

Není pravda, že by úterní prohlášení předsednictva TOP 09 obsahovalo tvrzení, že „Vámi vybrané tváře jsou vlastně chapadla nějaké byznysu, a že chce jiné“. Nic takového tam není a nepodsouvejte nám, prosím, co jsme neřekli.

 

V této souvislosti není také pravda, že bych Vám na naší středeční schůzce byť jen naznačil, že by úterní prohlášení nemuselo platit. To je holý nesmysl, já přeci nemohu dementovat prohlášení celostátního vedení TOP 09, jehož ani nejsem členem. Já jsem Vám nabídl, že bychom s ohledem na zjitřenou atmosféru a současnou obtížnou komunikaci mezi oběma stranami mohli vést další jednání spolu. Oba jsme vedli naše strany ve volbách a máme tedy i větší odpovědnost za nalezení funkční koalice. Máte-li tak silný mandát, jak rád často zdůrazňujete a je-li opravdu Vaším zájmem pravicová koalice, naše osobní jednání by tomu mohlo napomoci. Já takový mandát mám.

 

 

Není pravda, že by „TOP 09 neměla program“. Bez programu a jasně formulovaných priorit bychom těžko získali 30procentní podporu voličů. Pokud máte na mysli, že s některými Vašimi předvolebními sliby máme problém, nemýlíte se. Osobně ale nepovažuji sliby typu „cestování dětem do 15 let v MHD zdarma“ za hodné pravicové strany. Tento slib jsem dokonce ve Vašem programu (viz webová stránka ODS) ani nenašel, objevil se zřejmě až na billboardech těsně před volbami. Přesto jsme se snažili při návrhu koaliční smlouvy vzít v potaz maximum z programu Vašeho a vytvořit smysluplný průnik. V tomto okamžiku bychom se tedy měli bavit o konkrétním návrhu koaliční smlouvy.

 

V souvislosti s programem také není pravda, že „by se začaly vynořovat věci, o kterých předtím TOP 09 nemluvila“ jako je rozpočtové určení daní. K tomu se v sobotu již vyjádřil ministr Kalousek, a to nikoli poprvé. Jeho opakovaná jasná vyjádření, že nové rozpočtové určení daní nepovede k poklesu příjmů pro Prahu, byste laskavě mohl již vzít na vědomí. Kromě toho podotýkám, že návrh na změnu rozpočtového určení daní je součástí programového prohlášení vlády, pod kterým je podepsána také ODS. Naopak my nic takového v programu nemáme, protože to není věc, o které se rozhoduje na úrovni komunální politiky, takže nechápu, jak by to mohlo být naším programovým sporem v koaliční smlouvě.

 

 

A není pravda, že by Vám na jednání minulé úterý p. Laudát řekl, že „jste lhář“. Vyjádřil podezření, že se „z koalice s TOP 09 chcete vylhat“, což je vyjádření sice ostré, nicméně není vůbec osobní vůči Vám a odráželo vážné pochybnosti o tom, jaké jsou vůbec záměry pražské ODS. A navíc, ve světle Vašich dvou sobotních rozhovorů, je taková formulace, bohužel, zcela na místě.

 

Nadále platí, že jsme připraveni k diskuzi nad návrhem koaliční smlouvy, a to v jakémkoli složení. Platí i moje nabídka našeho osobního jednání.

Zdeněk Tůma

V Praze 7. listopadu 2010