Merzbow doveze<br/>z Tokia hluk a temnotu

Merzbow doveze
z Tokia hluk a temnotu

Merzbow doveze
z Tokia hluk a temnotu

POZVÁNKA: Japonská legenda Akita Masami alias MERZBOW v Praze

Japonská legenda, doyen noise music, aktivista v oblasti ochrany přírody, vegan –
Akita Masami alias MERZBOW zavítá v rámci nepravidelné série neobvyklých koncertů pod hlavičkou Stimul Festival poprvé do Česka – a s ním přijede jeho laptop. V úterý 24. března vám budou v pražské Arše tancovat i tkaničky od bot a na křídlech rambajzu odletíte do nevědomí jako dovnitř hypnotické spirály.


Noise pro začátečníky: jedná se převážně o velmi hlasité ruchy, šumy, skřípoty, řevy a řezy, tedy o industriální a elektronickou muziku, kterou se v Česku zabývá třeba Alex Švamberk (ex Tonton Macoutes, Suicidal Meditations). Většinou neslyšíte lidský hlas; pokud ano, nehovořívá k vám srozumitelnou lidskou řečí. Koncerty noiseových umělců často vypadají tak, že se na pódium usadí chlapík s laptopem a pár hejblátky a udělátky a pak už jen vyluzuje zvuky a pazvuky pro publikum oděné zpravidla do černé barvy, které se bez hnutí hrouží do rámusu.
V Merzbowově hudbě, která je oproti běžné noisové produkci hodně pestrá a dokonce i harmonická, dá-li se to o změti zvuků říci, šumí telegrafní dráty, hoří plamen, zrní stará televize, šlehají samurajské meče, sviští kimona při tanci, vybuchují bomby ve válce i v počítačové vesmírné střílečce a do toho všeho vám naskočí husí kůže z vysokého pískání hejna netopýrů. Proto si Akita říká Merzbow – adaptoval toto umělecké jméno z díla německého dadaisty, kubisty i surrealisty, výtvarného umělce první půli 20. století Kurta Schwitterse. Merz totiž znamená šunt, čurbes, brajgl, Bau je německy stavba. Merzbow staví své nepořádné skladby z pořádnýho bordelu.

Dlouhovlasý třiapadesátiletý Japonec dělá pro noise a uměleckou alternativu zhruba totéž
co Jay-Z nebo RZA pro hip hop a rap. Vydává na svých dvou labelech mladé muzikanty, hledá poklad tam, kde ještě nikdo nekopal. Píše knihy a v průběhu své kariéry vedl fanziny a magazíny, v nichž prováděl osvětovou činnost zejména pokud jde o veganství, fetišismus, Děti země, PETA, výtvarné umění a BDSM scénu. Skutečně.
Nemůžu se dočkat, co Merzbow vytáhne z Merzboxu. Jen doufám, že pořadatelé akce vyzvali všechny obyvatele domů v okruhu cca 500 metrů od pražského Divadla Archa, aby odjeli k babičkám na venkov, případně aby se přivázali k jídelním stolům a dětem zalili uši voskem, jak učinili Odysseovi lodníci na obranu proti Sirénám. Ano, pokušení vyběhnout na ulici a třískat poklopy od kanálů o víka popelnic bude veliké.
Ještě než nás Merzbow utopí ve špinavých zvucích, poslechneme si dvě česká dua: Radka a Martina z NAPALMED a BIRDS BUILD NESTS UNDERGROUND, další dva chlapy hrající na elpéčka a pouštějící k tomu filmy točené na osmičku. Předloni dostali za své debutové album Anděla za nejlepší alternativní album roku. A možná přijdou i Rafani!

Koncert:
MERZBOW (JAP)
hosté BIRDS BUILD NESTS UNDERGROUND (CZ) a NAPALMED (CZ)
v úterý 24. 3. 2009, Divadlo ARCHA, Praha, od 20 hod.
vstupné 290,- Kč v předprodeji / 390,- Kč na místě.






Studijní materiál - ochutnávka: