Kalifornské pěnice Eagles of Death Metal budou v pátek v Praze!

Kalifornské pěnice Eagles of Death Metal budou v pátek v Praze!

Kalifornské pěnice Eagles of Death Metal budou v pátek v Praze!

Legenda pouštního stoner rocku KYUSS do našich končin nikdy nepřijela a QUEENS OF THE STONE AGE tu byli jen jednou


, v červnu 2005 v pražské Roxy. Právě tehdy si Češi poprvé na vlastní bubínky užili i třetí z projektů fenomenálního zpěváka, kytaristy a bubeníka Joshe Homma: EAGLES OF DEATH METAL, tehdy ještě v pozici předkapely. Pánové z Kalifornie nyní svým rock'n'rollem (pozor, nikoli skutečně death metalem!) už jako hlavní hvězdy rozsvítí Prahu podruhé, tentokrát v Lucerna Music Baru, navíc v pátek třináctého.


Orlové death metalu (případně „Holubi shit metalu“, jak kapelu překřtil Axl Rose, lídr zombie-legendy GUNS'N'ROSES) k nám zavítají v rámci evropského turné s dvaačtyřiceti zastávkami. Zřejmě se nebudeme moci na vlastní oči pokochat zrzavým hárem a rezivým hlasem Joshe Homma, který dává přednost rozumnějším projektům než sdílení hotelového pokoje s partou démonů, ale zaručeně nás rozparádí další otec zakladatel Jesse Hughes řečený Ďábel. Tento kníratý vystudovaný žurnalista se vyznačuje slabostí pro ženy, republikánskou stranu a rovněž tím, že vypadá jako instalatér z východoněmeckého pornofilmu.
Co je rock'n'roll, nám kromě Jesseho ukáží i bicí Joeyho Castilla (QUEENS OF THE STONE AGE), kytara Dava Catchinga (EARTHLINGS? a samozřejmě též QOTSA) a basa Briana O'Connora. Všichni chlapci dělají kalifornským kovbojům svým vzhledem i projevem čest (až na Jesseho, který vypadá jako Ned Flanders ze Simpsonových), takže se těšte na pivo vylité na hlavu publika a kvanta fórků (občas prý létají vzduchem i spoďáry). Před tvrdými hochy ze Států zahraje o něco měkčí, ale skvělé duo (17, resp. 19 let!!!) z Belgie – blues-rock s příměsí garážového soundu BLACK BOX REVELATION, které Češi již loni na podzim měli možnost zažít v Paláci Akropolis.


První, pět let stará deska Orlů death metalu Peace, Love, Death Metal dokázala nadchnout nejen příznivce tanečního rocku, ale i reklamní agenty, kteří podobně jako v případě Mobyho, The Shins nebo jiných původně alternativních hudebníků skoupili songy a přeměnili je na reklamní jingly. Přesto parta kolem Jesseho a Joshe není nijak konformní, což dokázala mimo jiné i na turné s GUNS'N'ROSES – zde byla vypískána, ale zvládla vše svést na již zmíněného frontmana Růží Axla Rose, jehož nové album Chinese Democracy (recenze Honzy Dědka VYHASLÉ PISTOLE, ZVADLÉ RŮŽE v Reflexu 51-52/2008) je podle Jesseho „zasraně průměrný“.
A jak Jesse prožívá koncerty? „Jako netopýr z pekla – nebo jako koule plná ohně čistýho boogie – vlítnu do města, vyskočím na scénu a začnu kmitat zadkem, rozesmívat holky, pak skočím do autobusu a zas vypadnu. Tohle není kroužek biblických studií, tohle je rock'n'roll!“
V hudebním baru Lucerny „Orli“ představí kromě songů z druhé desky Death by Sexy i novinky z loňského alba s dvousmyslným názvem Heart On. Doufejme, že erekci (hard-on) z jejich vystoupení budeme mít všichni, ženy nevyjímaje!

Koncert:
THE EAGLES OF DEATH METAL (USA) a host THE BLACK BOX REVELATION (BEL)
v pátek 13. 3. 2009, Lucerna Music Bar, Praha, začátek po dvacáté hodině
vstupné 350 Kč v předprodeji, 450 Kč na místě.






Studijní materiál:

The Eagles Of Death Metal - řadová diskografie


Foto

MŮŽETE VYNECHAT:
PEACE LOVE DEATH METAL (2004)
První album skutečně zní jako vedlejší projekt, spíchnutý někde na dvorku pro radost a bez rozmyslu. I přes chybějící basu jsou riffy výtečné a na desce jsou legendární písně jako I Only Want You či Whorehoppin' (Shit, Goddamn).



Foto

MĚLI BYSTE MÍT NAPOSLOUCHÁNO:
DEATH BY SEXY (2006)
Dlouho odkládaná deska s kompletním rockovým zvukem v duchu Hommových Queens Of The Stone Age a s nezapomenutelnými hity Just Nineteen a Cherry Cola. Hostuje i komik Jack Black, což napovídá, že jde o party od začátku do konce.



Foto

TIP REFLEXU - NEMĚLO BY VÁM CHYBĚT:
HEART ON (2008)
Eagles se stále ještě nevyčerpali, naopak, leckdo je po tomhle albu s fantastickou produkcí (ty perkuse!) začal mít radši než Queens Of The Stone Age. Vynikající aranže ovšem nezastiňují Jesseho písně, které jsou vesměs o tom, jaké to je pařit v L.A.


Diskografii hodnotil JAROSLAV ŠVELCH