X KRÁT DIVADLO - ČLOVĚK Z PŮDY

Možná nevěříte v sílu divadelního záznamu. Zdá se vám, že dívat se na inscenaci na DVD je jako cucat bonbón v igelitovém obalu. Jako amarouny. Jako sex s prezervativem. K takovým věcem se uchylujeme pouze v jediném případě: když není zbytí. Ale opak je pravdou. Proto jsme pro vás připravili divadelní edici Reflexu. Vizuální archív, který musíte mít.

ČLOVĚK Z PŮDY



Obal DVD si můžete stáhnout zde.
[PDF - 1MB]



Člověk z půdy vyšel v Reflexu v předvečer 47. výročí premiéry a také 75. narozeninám Jiřího Suchého, který se narodil 1. října 1931.
Tato první hudební komedie dvojice Suchý & Šlitr měla premiéru 30. října 1959 v divadélku Ve Smečkách. Poprvé v ní zazněly písničky, které se časem dostaly do zpěvníků všech generací, tedy zcela zlidověly. „K smíchu toto představení trochu je a trochu není, záleží teď, velectění, na vašem rozhodnutí...,“ zpívá čtveřice mladých mužů – Pavel Linhart, Waldemar Matuška, Zdeněk Braunschläger a Václav Štekl – na začátku. Tito pánové si říkali girlsáci. Jiří Suchý v dlouhém portrétním rozhovoru pro Extra minuty vypráví, jak a proč girlsáci vznikli, jak vymyslel název Semafor, jaká byla atmosféra před a při slavné premiéře, co po premiéře řekl Miroslav Horníček na mejdanu pracující ženě, jak se Jiřímu Suchému hrála postava Malého lorda a kterou ze svých písniček má nejraději a proč. Provede vás taky svým nynějším divadlem Semafor v pražských Dejvicích.