Mariana Čapková (Praha sobě)

Mariana Čapková (Praha sobě) Zdroj: ČTK / Vít Šimánek

Nesmíme obětovat děti. Otevírejme školy přes sportovní aktivity, říká radní Mariana Čapková

Spoluautorkou petice vyzývající vládu k rychlému očkování pedagogů, otevření mimoškolních aktivit a návratu dětí do škol je pražská radní Mariana Čapková (Praha sobě). Reflex se zeptal na důvody, které ji k napsání petice vedly.

V pozici zřizovatele pražských škol se dostávám pod velkou palbu rodičů a učitelů, jestli něco děláme a jestli něco vymýšlíme, nebo ne. Přišlo mi, že pokud se nikdo neozve a téma zůstane na KSČM a SPD, které se toho jako jediné chytily, tak se do veřejného prostoru nedostane ještě dlouhou dobu.

Co se od vzniku petice podařilo?

Na úrovni hlavního města Prahy jsme v rámci naší očkovací strategie zařadili pedagogické a nepedagogické pracovníky mezi hlavní očkovací prioritu. Také s přípravou návratu dětí do škol se podařilo trochu pohnout a mluví se alespoň o testování. Na pražském zastupitelstvu se nám také podařilo dát dohromady usnesení, aby se testovací strategie zkusila přesunout z celostátní úrovně na úroveň zřizovatelů jednotlivých škol. To budeme nyní požadovat po vládě. Chceme, aby bylo testování flexibilnější, rychlejší a mnohem víc napasované na konkrétní situaci obce nebo kraje.

Jak minulý týden dopadlo vaše jednání s ministrem školství?

Došli jsme k tomu, že s body souhlasí, ale že není ten, kdo by o tom rozhodoval, a že se máme obrátit na pana ministra Blatného. Připadala jsem si trochu jako v pohádce O kohoutkovi a slepičce. Proto jsem napsala dopis panu ministru Blatnému, zatím bez odezvy.

 

Jak hodnotíte současný plán návratu dětí do škol, což by 1. března odstartovali studenti maturitních ročníků a devátých tříd?

Nechci nikoho diskriminovat, ale například maturitní ročníky na gymnáziích pro mě nejsou priorita prezenční výuky. Jsou tam žáci, kteří jsou schopni se připravovat sami a on-line. Mají šanci třeba na nějaké konzultace s pedagogem. Raději bych přistoupila k oborům, kde to bez prezenční výuky nejde, jako třeba praktické obory a konzervatoře. Naše taneční konzervatoře jsou například tak zoufalé, že volají i po anulování roku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!