Video placeholde

Danuše Nerudová: Krize zdravotnictví, ekonomiky a důvěry je smrtící koktej. Lidé neznají cíl a zaslouží si odpovědi

Rektorka Mendelovy univerzity a ekonomka Danuše Nerudová se v pořadu Prostor X vyjádřila k problémům v řešení epidemie koronaviru v České republice. Dle jejího názoru pochybila vláda nastavováním zákazů namísto snahy motivovat lidi k dodržování opatření. Tento nedostatek v kombinaci se špatnou komunikací důvodů a cílů těchto opatření vedl ke ztrátě důvěry ve vládu a potenciálně znemožnil další kladný vývoj epidemické, ekonomické i zdravotnické situace v ČR.

„Ke krizi zdravotnické a ekonomické jsme si my sami způsobili ještě krizi důvěry. A ta krize důvěry dohromady s tou zdravotnickou a ekonomickou krizí je smrtící koktejl a ta sklenice má dno hodně hluboko. Krize důvěry je to, na čem musíme pracovat, protože já se obávám, že bez oboustranné důvěry nejsme schopni tou pandemií nějakým efektivním způsobem projít," říká Nerudová.


"Koneckonců to ukazuje současný vývoj, kdy lidé neznají cíl, ke kterému směřujeme, a nevidí světlo na konci tunelu a to všechno vede k tomu, trvá už to dlouho, že lidé skutečně už jsou frustrovaní, celá řada z nich jede na záložní pohon, jsou na konci svých sil a nevidí to světlo na konci tunelu,“ vysvětluje Danuše Nerudová situaci v Česku a jako jeden z hlavních důvodů udává nedostatečnou komunikaci ze strany vlády:

„Nikdo lidem neřekne, k čemu směřujeme. Směřujeme k tomu, že chceme proočkovat 70 % populace – kdy ho chceme proočkovat?  Kdy ho chceme proočkovat, jaká je ta perspektiva jakou mají? Skončí to v červnu, nebo to budeme schopni proočkovat, tuto populaci, až do konce roku? To jsou všechno otázky, které si lidé kladou, a domnívám se, že jako občané si zasloužíme znát na tyto otázky odpovědi.“

Celý rozhovor s Danuší Nerudovou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Danuší Nerudovou • Prostor X

Na otázku, zdali budou lidé ještě někdy nařízením vlády věřit, odpovídá Nerudová: „Doposud se ukázalo, že cesta zákazů moc nefungovala. Myslím si, že v tuto chvíli je to o tom, začít motivovat. Já jsem několikrát hovořila o tom, že musíme motivovat lidi k tomu, aby se nechávali trasovat, musíme motivovat lidi k tomu, aby se nechávali testovat, musíme vyplácet dostatečné kompenzace… A to je bohužel cesta, kterou jsme nešli. Takže domnívám se, že vzhledem k tomu, že ta situace u nás je opravdu kritická, tak je třeba změnit směr a je potřeba začít lidi motivovat.