Kostel Svaté Trojice u Trhových Svin

Kostel Svaté Trojice u Trhových Svin Zdroj: Profimedia.cz

Kostel Svaté Trojice u Trhových Svin
Kostel Svaté Trojice u Trhových Svin
3
Fotogalerie

Impozantní a samotářský kostel Svaté Trojice u Trhových Svin láká poutníky už od 16. století

Na pomezí mezi rakouským Waldviertelem a jižními Čechami najdeme množství poutních míst. Jedním z nich je barokní poutní kostel Nejsvětější Trojice nedaleko Trhových Svin z prvního desetiletí 18. století.

Jeho autorem je zřejmě renomovaný Kilián Ignác Dientzenhofer. Kostel vznikl z darů a má centrální půdorys ovlivněný svatotrojičním zasvěcením. To se projevuje i ve vnější symbolice. Stavba obklopená šestibokým ambitem s trojicí věžic má trojúhelníková okna, trojici oltářů, štítů i věžiček. Interní výzdoba se připisuje dílně srbskolužického sochaře působícího v Praze Mačije Wjaclawa Jakuly, přepisovaného jako Matěj Václav Jäckel, který se také podílel na výzdobě pražského Karlova mostu, řady kostelů a je i autorem originálu sochy sv. Petra z průčelí Lužického semináře. Stropní fresky maloval českobudějovický malíř Bonanella.

Impozantní kostel stojí poněkud na samotě, ale místo to není ledajaké. Už od 16. století k němu směřovali poutníci. Bývala tady i kaple, důvodem byla i studánka Svatá Trojice. Její voda, která tady vyvěrá, je mírně radioaktivní a vždy měla pověst vody léčivé, prospěšné zejména při očních chorobách. Dokonce zde kdysi v přilehlé budově bývaly malé lázně.