Video placeholde

Lockdown do února, očkovací pasy od června. Pozor na další příliš rychlé rozvolnění, varuje Roman Prymula

 Injekčních stříkaček a jehel teď není dost, vláda se dostala do podobné situace jako s rouškami, říká epidemiolog, bývalý ministr zdravotnictví a poradce premiéra Roman Prymula. Věří ale, že dojde k navýšení výroby a zásoby se podaří doplnit včas. Epidemie v Česku je podle něj možná už za vrcholem, i tak ale varuje před opakováním chyby z prosince. Umožnění některých akcí při předložení negativních testů by podle něj mělo přijít co nejdřív. O zlepšení systému očkování se spolu s dalšími experty radil s Izraelci. Říká taky, že vakcína od firmy AstraZeneca by mohla být v Evropě schválena už do týdne a že z ampulky vakcíny od Pfizeru je možno získat 7 dávek.

O problému s nedostatkem jehel a stříkaček se podle Prymuly mluvilo už v době, kdy byl ministr zdravotnictví. Žádné kroky k jeho vyřešení se tehdy ale neudělaly. Pak se stát prý dostal do problému, že jehly a stříkačky začal shánět celý svět a nebylo jich dost. Prymula zmiňuje zásobu na asi dva měsíce, během které by se ale měla situace zlepšit. Situaci zkomplikovalo i to, že vakcína není rozesílána už nadávkovaná v injekčních stříkačkách, jak je to jindy běžné.

Už jsem byl naočkovaný, říká Prymula. Chystá se sám očkovat lidi v Hradci Králové a v Praze. Připouští, že v přístupu státu jsou chyby. Po jednání s experty z Izraele je prý jasné, že je potřeba robustní informační systém, který bude dost jednoduchý a zároveň vydrží zátěž zájemců o očkování. To zatím chybí. S tužkou a papírem se to dělat nedá, dodává. Poučení od kolegů je prý víc.

Taky to podle Prymuly nepůjde bez velkých očkovacích center, která se teď staví. Úvaha, že postačí velké nemocnice a praktici, se prý ukázala jako chybná. Není ale pozdě a očkovací látky, které do Česka přijdou, se zvládnou lidem podat. Zároveň tvrdí, že z ampulky vakcíny od firmy Pfizer je možné získat dokonce 7 dávek očkovací látky, povede se to prý u 2 z 10 případů. Záleží ale i na tom, jaké se použijí jehly.

Prymula varuje před příliš rychlým rozvolněním protiepidemických opatření. V prosinci byla vláda příliš zbrklá a dopady neseme ještě dnes. Podle Prymuly by lockdown měl trvat ještě asi 3 týdny, tedy do začátku února. Pak by ale vláda měla co nejdřív přijít s umožněním konání některých hromadných nebo kulturních akcí s využitím testů, které by lidé předkládali. V červnu by pak mohlo dojít k zavedení „očkovacího pasu“ a širšího vyžadování očkování nebo negativních testů.

Jaké jsou skutečné důvody pro to, že se Roman Prymula nestal vládním zmocněncem pro očkování? Naslouchá mu teď premiér, případně Ministerstvo zdravotnictví? Jak je možné z ampulky vakcíny Pfizer získat 7 dávek vakcíny? A nebudou se teď v Česku vršit nepoužité očkovací látky?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>