Kajínek na svém profilu vyzývá lidi, aby mu poslali informace, které by pomohly očistit jeho jméno.

Kajínek na svém profilu vyzývá lidi, aby mu poslali informace, které by pomohly očistit jeho jméno. Zdroj: instagram/kajinek_official

Jiří Kajínek se spojil s televizí Prima a Policií ČR.
Kajínek ve svém věhlasném tílku.
"hračkářství" jak tuhle fotku nazval Kajínek.
Úlovek dne
Nechybí ani akční záběr ze střelnice.
28
Fotogalerie

Zloděj a vrah, který se stal celebritou a dnes se předvádí na Youtube. Jiří Kajínek slaví 60 let

Omilostněný vězeň zažil a stále zažívá obrovskou popularitu, když byl koncem 90. let odsouzen, média ho překřtila na prvního českého nájemného vraha. Kajínek si vydobyl slávu i útěkem z Mírova. Ve vězení měl zůstat do konce života, nakonec však přišla prezidentská milost a z Kajínka, který se narodil 11. ledna 1961, byla rázem celebrita. V posledních měsících nahrává videa na portál YouTube.

Vyrůstal v Prackovicích, což je obec v Pardubickém kraji. Dle vzpomínek spolužáků to Kajínkovi ve škole šlo a nemusel se příliš učit. Angažoval se v žákovském fotbalovém týmu. Kamarád z lavice také podotkl, že dělali klasické lumpárny. Nic nenasvědčovalo tomu, že by z usměvavého klučiny měl vyrůst nejznámější český vězeň. „Nikdy nepil ani nekouřil, letěly na něj holky,“ charisma Kajínkovi zůstalo i do budoucna.

Fotbalový obránce sveden na šikmou plochu

Další kroky vedly na učiliště, z Kajínka měl být opravář zemědělských strojů. Dlouhovlasý student si ale zvolil jinou dráhu, začalo to vykrádáním chat a chalup, peníze si také obstaral hraním karet. Ostatně je mnohem lákavější vydělat deset tisíc korun za víkend než tři tisíce za měsíc v normální práci. Za nezákonnou činnost si vysloužil v roce 1974 první trest.

Do toho všeho se blížila vojna, tu by nejspíš Kajínek zvládl bez problémů, protože disponoval dobrou fyzičkou. Mezi brance nezamířil kvůli havárii, budoucí trestanec jel na motorce po hlavní silnici, když mu do cesty vjel nepozorný řidič. Kajínek skončil v nemocnici a dlouho se ze srážky zotavoval. Hrozilo mu dokonce ochrnutí. Díky následkům získal modrou knížku a povinné vojenské službě se vyhnul.

Kajínek měl ambice vystudovat práva, nakonec ale skončil na druhé straně. V 80. letech byl pravidelně vězněn kvůli majetkové trestné činnosti a vykrádání chat. Při jednom ze zatýkání použil své svaly a zranil dva příslušníky VB. To se už blížila sametová revoluce a následná amnestie prezidenta Václava Havla. Na Kajínka se však nevztahovala, a tak zažádal o prominutí trestu. Bylo mu vyhověno.

Útěk, který mu vynesl popularitu

V roce 1993 se odehrál příběh, který mu zajistil doživotní pobyt ve věznici. Kajínek měl podle obžaloby za úplatu zastřelit plzeňského podnikatele a jeho bodyguarda. Trefil i druhého tělesného strážce, ale ten díky rychlé lékařské pomoci přežil. Kajínek byl obviněn a začalo soudní líčení, 23. června 1998 si vyslechl rozsudek, který mu zajišťoval doživotní vězení. S tím se však nechtěl smířit, ostatně Kajínek se k vraždám nikdy nepřiznal.

Po finálním verdiktu se rozhodl uprchnout z Mírova, zařízení platí za jedno z nejbezpečnějších, ale Kajínkovi se to přesto podařilo. Na svobodě byl zhruba měsíc, skrýval se mimo jiné u manželky jednoho z orlických vrahů Ludvíka Černého. Začátkem prosince oběhly celou republiku záběry nahého a spoutaného Kajínka.

V této době si získal první fanoušky, kteří věřili v jeho nevinnu. Kajínek si pravidelně podával žádosti o obnovu procesu, zpravidla byly zamítány. V roce 2010 oživil jeho popularitu filmový snímek Kajínek. Ledy se pohnuly před čtyřmi lety, kdy o něm začal mluvit Miloš Zeman. „Vážně uvažuji o milosti pro Jiřího Kajínka,“ tímto výrokem odstartoval kajínkománii.

Kajínek youtuberem

Články o něm plnily hlavní stránky všech médií. Jak Zeman slíbil, tak udělal a 23. května 2017 byl Kajínek volný. Před věznicí čekaly televizní štáby několik dní, protože nebylo jasné, kdy vězeň opustí brány rýnovického zařízení. Usměvavý muž ve fosforovém nátělníku Adidas se stal terčem stovky otázek.

Od té doby byla Kajínkovi média v patách snad na každém kroku. Pravidelně informovala o jeho milostných vztazích či obyčejných nákupech. Rozdělená česká společnost vnímala omilostněného vězně jako rošťáka, který se vzepřel zlému systému. Nová popularita popustila stavidla bizarním věcem.

Na trhu byly k dostání bonbony, které nesly název Kajínky. V dalších měsících byl Kajínek snad na všech programech. „Čte se to Kajínek, a ne Kájínek,“ opravoval redaktory. Jako správná celebrita začal být aktivní i na sociálních sítích. Lidé se s ním chtěli vyfotografovat a poklábosit o zkorumpované české justici. K dostání je i tričko s jeho podobiznou.

Před několika měsíci začal Kajínek nahrávat videa na YouTube. Vyjadřoval se ke svému případu, rovněž popisoval lidi, které za dobu svého pobytu za mřížemi potkal. Zároveň přibližoval obyčejným lidem život za mřížemi. K dnešnímu dni (11. 1. 2021) nasbíral 40 tisíc odběratelů.

Přestože byl prezidentem omilostněn, osoba Jiřího Kajínka rozděluje společnost. Jedni ho berou jako lidového hrdinu, druzí v něm vidí obyčejného vraha.