Manželská historie

Manželská historie Zdroj: Venice IFF

Irčan – dramatický mafiánský epos klasika žánru Martina Scorseseho.
Spory mezi skupinou aktivistů ve filmu Aarona Sorkina Chicagský soud, především Abbie Hoffmanem v podání Sachy Barona Cohena (na snímku vlevo) a Tomem Haydenem, kterého hraje Eddie Redmayne (třetí zleva), musí ustoupit společné snaze o spravedlnost.
Film Mank režiséra Davida Finche je temnou vizí Hollywoodu třicátých a čtyřicátých let
Film Mank režiséra Davida Finche je temnou vizí Hollywoodu třicátých a čtyřicátých let
Film Mank režiséra Davida Finche je temnou vizí Hollywoodu třicátých a čtyřicátých let
11
Fotogalerie

Deset nejlepších filmů, které najdete na Netflixu

Koronavirová pandemie přinutila lidi změnit způsob, jak konzumovat nové filmy. Kvůli lockdownům jsme si odvykli chodit do kina a zjistili jsme, že poměrně bohatou nabídku bijáků můžeme mít i pohodlně doma v obýváku. Streamovací platformy získaly zástupy nových uživatelů a určitě budou hrát větší roli i v budoucnu, až pandemie pomine. Tou nejoblíbenější, největší a bez sebemenších problémů dostupnou i v Česku je bezesporu Netflix. Přinášíme výběr deseti snímků, kterým dát na Netflixu šanci.

Obsahová nabídka platformy Netflix je nesmírně široká. K vidění je na něm celá řada původních i převzatých seriálů, dále také filmů, které sám Netflix produkoval nebo je zakoupil od nezávislých produkcí, ale i snímků starších, které byly dříve k vidění v kině nebo v televizi. V článku se zaměřujeme na novější filmy, které najdete na Netflixu exkluzivně.

1. Roma

Režie: Původem mexický oscarový režisér Alfonso Cuarón, známý třeba díky snímkům jako Gravitace, Potomci lidí nebo třetímu dílu série o Harrym Potterovi.

Žánr: Drama.

Přijetí diváky a kritikou: Velmi vřelé. Na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes snímek získal 95 % pozitivních textů. Od diváků na ČSFD si Roma vysloužila 78 %, na IMDb pak 7.7 bodů z 10 možných.

O čem to je jednou větou: Režisér v příběhu služky Cleo, sloužící ve středostavovské rodině žijící ve čtvrti Roma v Mexico City, vzpomíná na vlastní dětství.

Proč se dívat: Protože se zatím jedná patrně o nejhodnotnější snímek, který sám Netflix vyprodukoval. Platforma poměrně často dává volnou ruku velkým režisérským jménům, aby natočili to, co sami chtějí. Většinou z toho vyjde snímek, který by potřeboval přísnější dramaturgický dohled, v případě Romy a Alfonsa Cuaróna ale dopadlo vše skvěle. Film získal tři Oscary a sedm dalších nominací.

Video placeholde
Trailer k filmu Roma • totalfilm

Nejlepší filmy 2020>>>

2. Chicagský tribunál

Režie: Aaron Sorkin, talentovaný scenárista, který se již podruhé dostal i k režii.

Žánr: Soudní drama.

Přijetí diváky a kritikou: Snímek se dočkal pozitivních ohlasů, mluví se o něm jako o jednom z nejlepších filmů loňského roku. Čeští diváci mu na ČSFD nadělili 86 %, na IMDb pak získal 7.9 bodů z 10. Pozitivně na Rotten Tomatoes vyznívá 90 % recenzí.

O čem to je jednou větou: Snímek rekonstruuje soudní proces se skupinou aktivistů a demonstrantů, jejichž pokojný protest v Chicagu roku 1968 přerostl v násilné potyčky s policií.

Proč se dívat: Protože mnoho lepších filmů v posledním roce nevzniklo. Chicagský tribunál je strhujícím konverzačním dramatem a hereckým koncertem takových jmen, jako jsou Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt, Frank Langella nebo Michael Keaton.

3. Irčan

Režie: Režisérská legenda nejen gangsterského žánru Martin Scorsese.

Žánr: Gangsterka.

Přijetí diváky a kritikou: Snímek byl považován za jedno z nejlepších děl roku 2019. Na ČSFD má aktuálně 75 %, diváci na IMDb pak dali dokonce 7.9 bodů z 10. Na Rotten Tomatoes příznivě vyznívá 95 % recenzí.  

O čem to je jednou větou: Gangsterský epos sleduje osudy původně nevýznamného kriminálníka irského původu Franka Sheerana.

Proč se dívat: Jsou režiséři, od nichž je pro filmové fanoušky nutné vidět každý snímek. A Martin Scorsese se mezi takové autory jednoznačně řadí. Irčan možná nedosahuje kvalit starších Scorseseho gangsterských děl (Casino, Mafiáni), přesto patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru v posledních deseti letech vzniklo. Snímek získal 10 oscarových nominací, neproměnil ovšem bohužel ani jednu.

Video placeholde
Trailer k filmu Irčan • Netflix

4. Manželská historie

Režie: Nezávislý režisér a specialista na vztahová dramata Noah Baumbach.

Žánr: Drama.

Přijetí diváky a kritikou: Uživatelé ČSFD snímek ocenili 80 procenty, na IMDb získal obdobných 7.9 bodů z deseti. Spokojení byli i kritici a publicisté sdružení na Rotten Tomatoes, kde má pozitivní vyznění 94 % textů.

O čem to je jednou větou: Snímek vypráví o tom, jaké sviňárny si jsou schopní provádět dva jinak dobří lidé, když se rozvádí a bojují o dítě.

Proč se dívat: Netflix našel Noaha Baumbacha ve vrcholné formě. Manželská historie je bolestivým a zároveň velmi pravdivým snímkem, který ukazuje jen těžko zastavitelnou spirálu rozvodových naschválů, která začíná malými nedorozuměními a malichernostmi a končí nenávistí. Nefungovalo by to bez dvou výjimečných herců Scarlett Johansson a Adama Drivera. Oscara si za vedlejší roli právničky odnesla Laura Dern.

5. Rose Island

Režie: Italský filmař Sydney Sibilia.

Žánr: Komediální drama.

Přijetí diváky a kritikou: Na Rotten Tomatoes vyznívá pozitivně 78 % recenzí. Čeští diváci snímku udělili 72 procent, na IMDb získal 7 bodů z 10.

O čem to je jednou větou: Snímek se inspiroval skutečným příběhem muže jménem Giorgio Rosa, který si v šedesátých letech nedaleko pobřeží Rimini postavil vlastní umělý ostrov a vyhlásil nezávislost.

Proč se dívat: Protože se jedná o velmi příjemný, svobodomyslný film o snílcích, kteří si plní své bláznivé sny. Takový snímek přijde vhod jako dávka dobré nálady zvlášť v aktuální depresivní lockdownové situaci. Zároveň připomíná, jakou cenu má lidská svoboda.

6. Mank

Režie: Režijní legenda David Fincher.

Žánr: Drama.

Přijetí diváky a kritikou: Americká kritika byla se snímkem velmi spokojena, palec nahoru zvedlo 84 procent recenzentů. Uživatelé IMDb pak film hodnotí 7.1 body z 10 možných. Relativně nejméně jsou spokojeni čeští diváci na ČSFD, kteří film ohodnotili 68 procenty.

O čem to je jednou větou: O zákulisí vzniku scénáře k jednomu z nejlepších a nejdůležitějších filmů všech dob Občanu Kaneovi.

Proč se dívat: Protože se jedná o novinku Davida Finchera – a každé nové dílo Davida Finchera je nutné vidět. Manka nicméně docení spíše cinefilové zajímající se o starý Hollywood a černobílé filmy než řadoví uživatelé Netflixu a fanoušci současné kinematografie. David Fincher adaptoval scénář svého zesnulého otce a jedná se tedy o velmi osobní projekt. Vstříc běžným divákům tak tentokrát moc nešel a na výsledku je to znát.

Video placeholde
Trailer k filmu Mank • Netflix

7. Díra

Režie: Španělský režisér Galder Gaztelu-Urrutia.

Žánr: Hororový sci-fi thriller.

Přijetí diváky a kritikou: Na ČSFD tento španělský napínák získal 73 %, na IMDb 7 bodů z 10. Kritici na Rotten Tomatoes jsou rovněž většinově spokojení, palec nahoru zvedli čtyři recenzenti z pěti. Ještě než snímek zakoupil Netflix, byl promítán na mezinárodním festivalu v Torontu, kde získal cenu diváků v sekci Půlnoční běs.

O čem to je jednou větou: O muži, který se ocitne v jakémsi futuristickém vertikálním vězení, kde je největší potíží přístup k jídlu.

Proč se dívat: Díra je jednak výživným a brutálním sci-fi thrillerem, ale zároveň také řízným společenským podobenstvím. Vězni v tomto podivném filmovém vězení totiž obývají cely, jež jsou umístěné jedna pod druhou a navzájem jsou spojené dírou. A touto dírou jednou denně shora dolů projíždí plošina plná jídla. Ti v horních celách se tak mohou těšit na pořádnou hostinu, co ale zbude na ty dole? A kolik má toto vězení vlastně pater?

8. Vyproštění

Režie: Jedná se o režijní debut Sama Hargravea.

Žánr: Akční film.

Přijetí diváky a kritikou: Vyproštění bylo v dubnu 2020 velkým diváckým hitem, v době uvedení se stalo nejsledovanějším filmem Netflixu vůbec, což vypovídá o jeho divácké atraktivitě. Na ČSFD má snímek aktuálně 69 %, na IMDb pak získal podobné skóre, a to sice 6.7 bodů z 10 možných. Publicistů na Rotten Tomatoes jsou spokojené zhruba dvě třetiny.

O čem to je jednou větou: Žoldák s tváří Chrise Hemswortha se pouští na nebezpečnou misi v divokém prostředí bangladéšské Dháky.

Proč se dívat: Protože je to prostě a jednoduše svěží a našlapaná akční jízda. Chytrosti sice snímek mnoho nepobral, ale to je v rámci akčního žánru odpustitelné. Zvlášť když akce vážně stojí za to. Jednoznačným vrcholem snímku je zběsilá akční scéna začínající v pětatřicáté minutě, která bez jediného viditelného střihu trvá neuvěřitelných 11 minut.

9. Jeho dům

Režie: Celovečerně debutující Remi Weekes.

Žánr: Horor.

Přijetí diváky a kritikou: Před tím, než snímek zakoupil Netflix, byl promítán na festivalu v Sundance. Na Rotten Tomatoes od té chvíle až dodnes drží unikátní skóre, kdy všechny recenze bez výjimky vyznívají pozitivně. Na IMDb má Jeho dům slušných 6.5 z 10. Nejnižší skóre pak bohužel ukazuje ČSFD, kde mnozí „vlastenci“ nevydýchali uprchlickou tematiku a hodnotili něco jiného než filmové kvality. 

O čem to je jednou větou: O uprchlickém páru z Jižního Súdanu, který v novém domově ve Velké Británii čelí nadpřirozené entitě.

Proč se dívat: Protože se jedná o jeden z nejsilnějších hororů loňského roku. Režisér umně zkombinoval děsivé scény a sociální aspekt, kdy se hrdinové snímku musí vypořádat jak s novým, neznámým a do značné míry nepřátelským prostředím, tak s takzvanou vinou přeživšího. Jeho dům tak pokračuje v tradici ambiciózních hororů posledních let.

10. Telefon

Režie: Jihokorejský režisér Chung-hyun Lee.

Žánr: Sci-fi thriller.

Přijetí diváky a kritikou: Na ČSFD snímek aktuálně má 72 %, velmi podobného skóre se dočkal i na IMDb (7.1 z 10). Na agregátoru Rotten Tomatoes vyznívají příznivě všechny publikované recenze, je jich však zatím poměrně málo.

O čem to je jednou větou: Záhadně fungující telefon spojí osudy dvou žen žijících v témže bytě ve dvou rozličných dobách.

Proč se dívat: Protože vás tento jihokorejský napínavý thriller nenechá vydechnout. Námět ne nepodobný divácky oblíbené Frekvenci Gregoryho Hoblita z roku 2000 se vydává poměrně originálními cestami a scénář tak má pro diváka v zásobě hned několik překvapivých zvratů. Zprvu relativně bezstarostné sci-fi dobrodružství se záhy změní v temný film, v němž jde o život.

Nejlepší české filmy online >>>