Zdeněk Suchý ve filmu Samotáři

Zdeněk Suchý ve filmu Samotáři Zdroj: Česká televize

Šarlatán
Sarlatán
Šarlatán
Šarlatán
Šarlatán
53
Fotogalerie

České filmy na síti. Kde hledat nejlepší filmy z tuzemské kinematografie online?

Ani česká kinematografie nezůstává pozadu v současném trendu streamovacích platforem pro zhlédnutí filmů online legální cestou. Dávno už neplatí, že pokud chcete vidět nějaký film, musíte si jej koupit na DVD nebo Blu-ray, čekat na jeho vysílání v televizi, anebo se dokonce uchylovat k pirátství. Přinášíme desítku tipů na české filmy, na které se můžete pohodlně a legálně podívat zdarma přímo z vašeho domova. Některé získáte za menší poplatek, jiné dokonce zcela zdarma.

V prvé řadě můžete české snímky hledat na oblíbených streamovacích platformách jako Netflix nebo HBO Go. Za měsíční poplatek v řádu několika málo stovek korun získáte přístup k bohaté knihovně plné nových i starších titulů ze zahraniční i tuzemské kinematografie. Pokud si nechcete předplácet celou takovouto službu, ale raději byste si online koupili konkrétní film, můžete využít třeba Google Play anebo Aerovod, českou online videopůjčovnu, kterou provozuje filmová distribuční společnost Aerofilms.

Další alternativou je iVysílání České televize. Tam si bez jakýchkoli dalších poplatků můžete pustit vlastní televizní tvorbu veřejnoprávního média, a to včetně nejnovějších filmů a seriálů. Milovníci filmů pro pamětníky si pak jistě oblíbí Youtube kanál Česká filmová klasika, který provozuje Národní filmový archiv a Blue Sky Film Distribution. Zdarma jsou na něm ke zhlédnutí asi dvě stovky starých českých filmů.

Nejlepší filmy 2020 >>>

1. Šarlatán

Tvůrci: Film natočila režisérka Agnieszka Holland dle scénáře Marka Epsteina. Hlavní role se zhostili Ivan a Josef Trojanové.

Rok vzniku: 2020.

Hodnocení ČSFD: Snímek od diváků získal hodnocení 76 %.

Kde se dívat: Aerovod

Proč se dívat: Protože si nikdy nezaškodí připomenout, co byli komunisté za verbež. Zfilmovaný příběh léčitele Jana Mikoláška navíc představuje zajímavou a nejednoznačnou postavu, výtečně ztvárněnou jedním z nejlepších žijících českých herců Ivanem Trojanem. Film se odehrává během několika desetiletí, přičemž zajímavostí je, že mladého Mikoláška ztvárnil Trojanův syn. Šarlatán byl za Českou republiku vyslán do nadcházejícího oscarového klání.

Video placeholde
Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu • Ivan Hladík, Jan Jedlička

2. Kolja

Tvůrci: Slavný snímek režíroval Jan Svěrák, scénář k filmu napsal jeho otec Zdeněk, který si zahrál i hlavní roli. Kromě něj ve filmu vystupují třeba Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý, Stella Zázvorková nebo Ladislav Smoljak.

Rok vzniku: 1996.

Hodnocení ČSFD: Snímek si udržuje vysoké hodnocení 86 % a je veden jako 142. nejlepší film dle hodnocení uživatelů.

Kde se dívat: Netflix

Proč se dívat: Kolja je jediným českým porevolučním filmem, který byl oceněn Oscarem. To značí, že se jedná opravdu o špičkové filmařské řemeslo, které má navíc i duši. Laskavý snímek o rodícím se přátelství mezi starým bručounem a malým chlapcem Koljou se dotkl už několika generací diváků a neexistuje důvod, proč by se neměl líbit ani novým, teprve dospívajícím filmovým fanouškům. Kolja má čestnou pozici v rámci české kinematografie jistou.

3. Jako letní sníh

Tvůrci: Snímek pro Českou televizi natočil Lubomír Hlavsa, který s ní dlouhodobě spolupracuje na různých dokumentárních a publicistických pořadech. V hlavních rolích se představili Alois Švehlík, David Švehlík nebo Igor Bareš.

Rok vzniku: 2021.

Hodnocení ČSFD: První výraznější česká filmová premiéra letošního roku si od uživatelů ČSFD prozatím vysloužila hodnocení 76 %.

Kde se dívat: iVysílání ČT.

Proč se dívat: Snímek mapuje životní osudy a dílo jednoho z nejvýznamnějších Čechů Jana Amose Komenského. Při sledování kvalitně zrealizovaného snímku si tak můžete osvěžit věci, které jste se učili ve školních lavicích, ale už jste je zapomněli. 

4. Spalovač mrtvol

Tvůrci: Knižní předlohu Ladislava Fuchse zadaptoval režisér Juraj Herz. V ikonické hlavní roli zaměstnance krematoria pana Kopfrkingla zazářil Rudolf Hrušínský. Sekundovala mu při tom Vlasta Chramostová.

Rok vzniku: 1968.

Hodnocení ČSFD: Snímek se drží na 47. pozici v žebříčku nejlépe hodnocených děl celé databáze. Jeho hodnocení se vyšplhalo na výjimečných 89 %.

Kde se dívat: Netflix.

Proč se dívat: Spalovač mrtvol patří mezi nejzásadnější díla československé kinematografie. Jen o málo filmech lze říci, že by je měl vidět opravdu každý, Herzův Spalovač mrtvol ovšem takovým snímkem bezesporu je. Rudolf Hrušínský zde svým dechberoucím výkonem vytvořil jednu z nejděsivějších postav československého filmu.

5. V síti 18+

Tvůrci: Za dokumentární senzací loňského roku stojí Barbora Chalupová a Vít Klusák.

Rok vzniku: 2020.

Hodnocení ČSFD: Necenzurovaná verze dokumentu má na ČSFD hodnocení 85 %.

Kde se dívat: Aerovod.

Proč se dívat: Šokující dokument, který byl asi nejvýraznější českou premiérou loňského roku, už jste možná viděli. Ostatně návštěvnost v kinech měl opravdu slušnou. Na Aerovodu si teď nicméně můžete zapůjčit i jeho necenzurovanou verzi. A vidět tak věci, které možná ani vidět nechcete.

Video placeholde
Trailer k filmu V síti • Aerofilms

6. Dukla 61

Tvůrci: Dvoudílný snímek natočil pro Českou televizi David Ondříček. V hlavních rolích filmu uvidíte Oskara Hese, Marka Taclíka, Marthu Issovou nebo Antonii Formanovou.

Rok vzniku: 2018.

Hodnocení ČSFD: Uživatelé databáze snímek ohodnotili nadprůměrnými 83 procenty.

Kde se dívat: iVysílání ČT.

Proč se dívat: Televizní film umně zrekonstruoval jednu z tragických událostí komunistického Československa, o níž se do té doby příliš nemluvilo. Profesionálně zpracovaný snímek o největší české důlní katastrofě druhé poloviny 20. století je považován za jedno z nejzajímavějších audiovizuálních děl, které Česká televize v posledních letech vyrobila. Bez problémů konkuruje i zahraniční televizní produkci.

Video placeholde
Trailer na film Dukla 61 • Česká televize

7. Polski film

Tvůrci: Za snímkem stojí Marek Najbrt, známý mj. díky oblíbenému webovému seriálu Kancelář Blaník. Hlavních rolí se zhostili Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Josef Polášek a Marek Daniel. Hrají přitom sami sebe.

Rok vzniku: 2012.

Hodnocení ČSFD: Kontroverzní film získal na ČSFD 61 %, rozptyl hodnocení je ovšem enormní.

Kde se dívat: HBO Go

Proč se dívat: Musíme varovat, že Polski film opravdu není pro každého. Jedná se vlastně o jakýsi fiktivní dokument o natáčení fiktivního filmu, v němž oblíbení čeští herci hrají fiktivní verze sebe samých. Kdo se bude schopen a ochoten naladit na odvážný a originální styl humoru, kterým Polski film přetéká, bude odměněn nezapomenutelným filmovým zážitkem. Řada jiných diváků si ale dost možná s nepochopením odplivne.

8. Samotáři

Tvůrci: Snímek natočil David Ondříček podle scénáře Petra Zelenky. V hlavních rolích se představili Jitka Schneiderová, Saša Rašilov nejml., Labina Mitevska, Ivan Trojan a Jiří Macháček.

Rok vzniku: 2000.

Hodnocení ČSFD: Snímek je dle statistik 88. nejoblíbenějším snímkem vůbec. Hodnocení dosahuje úctyhodných 84 procent.

Kde se dívat: HBO Go

Proč se dívat: Ondříček se Zelenkou vytvořili kultovní film, takové komorní české Pulp Fiction. Zejména nezapomenutelné hlášky Jiřího Macháčka v roli Jakuba v podstatě zlidověly a používají se dodnes.

Video placeholde
Samotáři se vracejí do kin: Digitálně restaurovaná verze filmu má obnovenou premiéru po 20 letech • Falcon

9. Atentát

Tvůrci: Tuto českou klasiku režíroval Jiří Sequens st., v hlavních rolích hráli Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek a Ladislav Mrkvička.

Rok vzniku: 1964.

Hodnocení ČSFD: Snímek se může pyšnit 85 % a 231. pozicí v žebříčku nejlépe hodnocených filmů.

Kde se dívat: Youtube kanál Česká filmová klasika.

Proč se dívat: Snímek zpracovává jednu z neobdivuhodnějších kapitol české moderní historie, která si zaslouží být stále znovu a znovu připomínána. Atentát českých parašutistů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha se dočkal už několika filmových zpracování, snímek Jiřího Sequense je z nich ale rozhodně nejlepší.

10. Happy End

Tvůrci: Za snímkem stojí slavný režisér oblíbených českých komedií Oldřich Lipský. V hlavní roli zazářil Vladimír Menšík.

Rok vzniku: 1967.

Hodnocení ČSFD: Neprávem přehlížená komedie má na ČSFD 85% hodnocení a drží si 250. místo v žebříčku nejlépe hodnocených snímků.

Kde se dívat: Youtube kanál Česká filmová klasika.

Proč se dívat: Protože Happy End je dokladem toho, že se v Československu 60. let točily odvážné, originální a experimentální filmy, které do jisté míry předběhly svou dobu. Happy End jde totiž od začátku až do konce pozpátku. Začíná popravou hlavního hrdiny a končí jeho narozením. Komentář hlavního hrdiny pak dává zobrazovanému nový, často třeskutě vtipný význam. O tom se ani Christopheru Nolanovi nesnilo.

Nejlepší filmy 2019 >>>