V roce 1989 proběhla v Rumunsku krvavá revoluce, při které byla Elena Ceaușescu a její manžel Nicolae popraveni.

V roce 1989 proběhla v Rumunsku krvavá revoluce, při které byla Elena Ceaușescu a její manžel Nicolae popraveni. Zdroj: Profimedia.cz

Elena byla velmi nenáviděnou první dámou.
V roce 1989 proběhla v Rumunsku krvavá revoluce, při které byla Elena Ceaușescu a její manžel Nicolae popraveni.
V roce 1989 proběhla v Rumunsku krvavá revoluce, při které byla Elena Ceaușescu a její manžel Nicolae popraveni.
Elena s manželem a jejich psy.
Elena si hrála na vzdělanou. Přitom nedodělala ani základní školu.
18
Fotogalerie

Matka národa skončila před popravčí četou. Kdo byla Elena Ceaușescuová?

Komunistické Rumunsko patřilo mezi země s nejtvrdším režimem. Státu vládl pevnou rukou generální tajemník Komunistické strany Rumunska Nicolae Ceaușescu. Na veřejnosti se s ním pravidelně objevovala i jeho manželka Elena. Žena, jež byla posedlá sbíráním funkcí a vyznamenání, se narodila 7. ledna 1916.

Samotné datum narození je ožehavé téma, protože Elena byla starší než její budoucí manžel. Ten se narodil 26. ledna 1918, tudíž dva roky po Eleně. Praktická žena se před svatbou rozhodla pro zfalšování dokumentů, aby byla mladší než její milovaný. Elena se tedy narodila v roce 1916 jako Lenuța Petrescu, její otec byl sedlák. Rodina neměla příliš peněz, a tak budoucí první dáma absolvovala pouze základní školu.

Generální tajemník střídá krále

Následně odcestovala s bratrem do Bukurešti, kde se zapojila do společenského života. V meziválečném období pracovala v textilním průmyslu. Mezi obyčejnými zaměstnanci se poprvé setkala s myšlenkami komunismu a v průběhu 30. let vstoupila do Komunistické strany Rumunska. Ta vznikla v roce 1921 a nedisponovala příliš velkou silou. Její kroky koordinovala především Kominterna se sídlem v Moskvě.

Roku 1939 se Elena seznámila s mladým energickým komunistou Nicolaem Ceaușescu. Budoucí tajemník měl za sebou několik pobytů ve vězení. Před samotným setkáním strávil za mřížemi bezmála tři roky. Podle pozdějších rozhovorů se jednalo o lásku na první pohled, Ceaușescu údajně nechoval k nikomu tak velké sympatie. Jejich románek ale přerušila druhá světová válka.

Nicolae byl uvězněn a později poslán do koncentračního tábora v Târgu Jiu. Po roce 1945 se znovu setkali a po několika měsících proběhla svatba. Od té doby vznikl tandem, který rozdělila o 45 let později až kulka. Vraťme se ale zpět, podobně jako v Československu se rumunští komunisté dostali k moci v roce 1948. Situace byla komplikovanější, protože východoevropská země měla ve svém čele krále Michala I. Jeho exilem vznikla Rumunská socialistická republika.

Žádné záběry z profilu!

Elena Ceaușescuová pracovala v 50. a začátkem 60. let na ministerstvu zahraničních věcí jako sekretářka. Časy se změnily v roce 1965, Rumunsko se zahalilo do černé barvy, protože zemřel prezident Gheorge Gheorghiu-Dej. V jeho osobě se kloubila funkce prezidenta a generálního tajemníka, druhou jmenovanou pozici obsadil Nicolae Ceaușescu, o několik měsíců později získal také prezidentství.

V průběhu 70. let začala sílit moc Eleny Ceaușescuové, při návštěvě Čínské lidové republiky ji zaujalo, jak se manželka Mao Ce-tunga angažuje v politickém životě. Po návratu do Rumunska začala stoupat její hvězda. Stala se součástí užšího vedení Komunistické strany Rumunska, kandidovala i do Velkého národního shromáždění, kam se samozřejmě dostala. Od 80. let byla oficiální pravou rukou svého manžela a honosila se titulem viceprezidenta.

První dáma si potrpěla na noblesu a luxus. Dávala rovněž pozor na to, jak vypadá v televizi. Novináři ji nikdy nesměli zabírat z profilu, protože se jí nelíbil velký nos. Ovlivňovala život i svým dětem, kterým vybírala potenciální partnery. Po celou dobu je rovněž nechala sledovat rumunskou tajnou službou.

Lidoví Romeo a Julie?

Ceaușescovi spolu vystupovali na veřejnosti a vytvářili iluzi ideální „komunistické“ lovestory. Matka národa, jak se Eleně přezdívalo, toužila po úspěchu. Za svého života se dočkala desítek poct, disponovala íránskou pamětní medailí či filipínským řádem. Postupem času se nad manželským párem smrákalo. Východní blok zasáhla vlna protestů, ty proběhly s minimálními ztrátami na životech. Jedinou výjimku představovalo Rumunsko.

Ceaușescu nařídil proti demonstrantům střelbu, kvůli tomu se rumunská revoluce změnila v krvavou řež. Manželé se následně rozhodli uprchnout, byli však 22. prosince 1989 zadrženi nedaleko města Târgoviște a postaveni před improvizovaný soud. Někdejší prezident a generální tajemník se snažil zmírnit situaci, ale trestu smrti nezabránil. O tři dny později byli svázáni a vyvlečeni ven, kde je čekala kulka. Jejich těla byla spálena a později pohřbena v Bukurešti.

Elena Ceaușescuová byla především komunistickou funkcionářkou, která podporovala manžela ve všemožných likvidacích politických oponentů. Ceaușescu se tvrdě vypořádal i s národními menšinami. Rumunsko patřilo mezi nejchudší státy, čemuž nepomohlo ani rozhazovačné chování manželského páru. Pohár přetekl po krvavých protestech z roku 1989.