Takhle se ve 30. letech stavěl most Golden Gate

Takhle se ve 30. letech stavěl most Golden Gate Zdroj: Profimedia

Most potřebuje pravidelnou údržbu
Dostavěný most na dobovém snímku
Golden Gate Bridge je druhým nejčastějším místem sebevražd
Most je jednou z nejikoničtějších staveb Spojených států
Takhle se ve 30. letech stavěl most Golden Gate
21
Fotogalerie

Golden Gate Bridge: Nejvyhledávanější most sebevrahů si vyžádal mrtvé hned na startu

Proslulý oranžový most, který překlenuje Tichý oceán do San Francisca, je v provozu už více jak 80 let. Kromě působivé architektury, která láká tisíce turistů, přitahuje i méně šťastnou skupinu lidí. Golden Gate Bridge má od svého postavení na svědomí více jak 1600 sebevrahů, prvního už pouhé tři měsíce od otevření. Smrt ale poznamenala i jeho stavbu.

Až do 30. let 20. století byla úžina Golden Gate propojována trajekty, které každý den převezly tisíce lidí. Jenže jejich kapacita s narůstající automobilovou dopravou přestávala rychle stačit. A tak v roce 1933 začala monstrózní konstrukce mostu, který je dnes jednou z nejikoničtějších staveb Spojených států. Most dlouhý 1,28 kilometru byl postaven za pouhých 53 měsíců, už během prací ale zemřelo celkem 11 dělníků - i když na tehdejší poměry bezpečnosti práce to bylo velice nízké číslo. Deset z nich zahynulo poté, co se s nimi utrhla ochranná síť, jedenáctého zabilo spadlé lešení.

Nebyli to ale jen dělníci - na mostě, respektive v hlubinách pod ním, zahynulo mezi lety 1937 a 2012 1400 lidí (odhaduje se, že každý rok se zde v současnosti zabije přibližně 60 osob). Golden Gate Bridge je druhým nejčastějším místem sebevražd na světě - předehnal ho jen most přes řeku Yangtze v Nankingu v Číně.

Pád člověka z Golden Gate Bridge trvá přibližně čtyři sekundy a tělo dosáhne na 75 metrech, které dělí most od vody, rychlosti asi 120 km/h. Valná většina nešťastníků zemře na vnitřní zranění okamžitě po nárazu do vodní hladiny, ti kteří dopad přežijí, se utopí, nebo podlehnou podchlazení.

První obětí sebevraždy z mostu Golden Gate byl Harold B. Wobber veterán první světové války. Nejmladší obětí je i teprve petiletá dívenka, kterou ke skoku přinutil její otec, který do vody skočil za ní. Jsou ale i tací, kteří sebevraždu skokem ze slavného mostu přežili! Do roku 2013 jich bylo napočítáno celkem 34, včetně 19letého Kevina Hinese, který trpí duševní poruchou, která ho k pokusu o sebevraždu dohnala už několikrát. Kevin si po skoku rozdrtil tři obratle, přesto dnes bez problémů chodí.

Město i celá řada organizací a jednotlivců se proti fenoménu sebevražd snaží bojovat všemi dostupnými prostředky. Na mostě jsou nainstalované tabulky, které mají sebevrahy od smrti odradit, jsou zde i telefony na krizovou linku. V budoucnu bude pod mostem natažena ocelová síť, která bude most chránit z každé strany do vzdálenosti šesti metrů. Zatím ale chybí finance na uskutečnění projektu.