Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a PES v pátém, nejpřísnějším stupni

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a PES v pátém, nejpřísnějším stupni Zdroj: Blesk - Jarmila Hluchá a Úřad vlády ČR

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Vítěz ankety o nejblbější výrok koronakrize
Andrej Babiš vábí české důchodce na 5000 Kč
Andrej Babiš věští z koule
13
Fotogalerie

Od středy bude mít PES místo pěti stupňů deset. Budeme teprve v pátém, to je pohoda, uklidňuje Babiš národ

S poměrně neotřelým způsobem boje proti koronaviru přichází vláda pod vedením Andreje Babiše. Aktuální protiepidemický systém PES rozšíří ze stávajících pěti stupňů na stupeň deset. Tím ze dne na den vylepší epidemiologickou situaci v České republice a přinese radost do domácností všech občanů.

„My ten vývoj sledujeme s nelibostí. PES se nám už pěknou chvíli plácá na pátém stupni a prognózy nejsou vůbec dobré. Přemýšleli jsme, tedy konkrétně já jsem hlavně přemýšlel, jak situaci zlepšit a pak mě to napadlo. Rozšíříme PSA. Tedy respektive stávajících pět stupňů zvýšíme na deset. Tím pádem se aktuální pátý stupeň dostane z vrcholu na zlatý střed. Když budeme na polovině, tak to nebude vypadat zase tak strašně,“ míní Andrej Babiš.

Zatímco Andrej Babiš neotřele dosáhl dalšího dílčího vítězství v boji proti pandemii, statistici a odpovědní pracovníci, kteří vytvářejí a nový a vylepšený protiepidemický systém PES optimismem příliš nehýří. 

„To je hezký, že se má PES rozšířit z pěti na deset stupňů, ale my tam už nevíme kam sáhnout. Už takhle byl ten pátý stupeň dost na krev a co teprve desátý. Stávající výstupy musíme zanechat a k tomu navíc přiřadit k dalším stupňům ještě přísnější opatření. 

Tak například, pokud se PES dostane na osmý stupeň, je zákaz shromažďování v množství větší než jedna osoba. U desátého stupně se pak nesmí shromažďovat ani jedna osoba,“ vypráví statistik Vojtěch Molnár, který je vedoucím aktuálního týmu, který rozšiřuje protiepidemický systém PES.

„Stejný problém byl i u zavírání. Od šestého stupně nám rapidně ubývá možností, co ještě zavřít. Ze shora je na nás vyvíjen tlak, abychom to stupňovali, ale tam opravdu není moc kam. Při šestém stupni se tedy budou zavírat drogerie, při sedmém všechna pracoviště, která nesouvisí s potravinami ani nezbytnými službami, při osmém stupni se zavřou úplně všechny obchody a při devátém se zavře to, co bylo ještě otevřené. Zbyl nám tam desátý stupeň. Tam jsme navrhovali, že při desátém stupni se zavřou všichni členové vlády, protože desátý stupeň dopustili, ale to nám neprošlo. Prý by lidé naschvál covid šířili, aby byl desátý stupeň a Babiš si tak šel sednout do vězení,“ dodal ještě Vojtěch Molnár.

„To jsou již jen malicherné problémy odborníků, které na životy běžných lidí nebudou mít vliv. Důležité je, že od středy klesneme z vrcholu ohrožení do poloviny peletonu a to je to nejhlavnější. Aby se lidé nebáli. Aby viděli, že to zvládáme,“ tvrdí premiér Andrej Babiš, který má ze svého plánu o rozšíření psa viditelnou radost. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že se aktuální protiepidemický systém PES bude měnit, aby více odpovídal realitě.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>