Ledeč nad Sázavou (Anděl Páně)

Ledeč nad Sázavou (Anděl Páně) Zdroj: Profimedia.cz

Zuberec (O vánoční hvězdě)
Bílé skály (Hodinářův učeň)
Červený Kameň (O léčivé vodě)
Sloup (S čerty nejsou žerty)
Švihov (Tři oříšky pro Popelku)
7
Fotogalerie

Putování po hradech a zámcích z českých filmových pohádek

Mne osobně přestaly filmové pohádky bavit s koncem dětství. Od té doby jsem začal dávat přednost jiným žánrům a s klasickými českými pohádkami se setkával snad už jen v období Vánoc, kdy televizní stanice už tradičně nevysílají v podstatě nic jiného. Upřímně, česká vánoční obsese dospělých lidí stokrát viděnými filmovými pohádkami je pro mě skoro nepochopitelná. Při tom povinném rodinném sledování vánočních pohádek jsem si nicméně našel kratochvíli, do níž se promítla má narůstající obliba cestování a historických památek. Totiž poznávání filmových lokací. Filmaři při natáčení zpravidla využívají atraktivní místa Česka a vánoční pohádky tak vlastně můžou sloužit jako inspirace, kam se vydat na výlet.

Víte, jaká místa sloužila jako kulisy natáčení vašich oblíbených pohádek, které budete mít o letošních svátcích zas a znovu na programu? A kde Česká televize natáčela pohádky nové, které letos uvidíte vůbec poprvé? Pokud ne, projděte si náš článek, kde jsme se podívali na zoubek žhavým pohádkovým novinkám i několika oblíbeným pohádkovým klasikám.

O vánoční hvězdě – pohádka na Štědrý den

Režie nové štědrovečerní pohádky pro Českou televizi se už poněkolikáté ujal režisér Karel Janák. Hlavní postavou bude učitel Václav s tváří Vojty Kotka, který se zakouká do princezny, bruslící na zamrzlém jezeře. Hlavním místem natáčení byl skanzen Zuberec, který leží na Slovensku, konkrétně na Oravě. Pozorní diváci ale poznají i několik českých zámků – Žleby, Kačinu a Karlovu Korunu v Chlumci nad Cidlinou.

Hodinářův učeň – pohádka na Boží hod

Hodinářům učeň není pohádkou úplně zbrusu novou, už loni se totiž podíval do kin. Na obrazovkách ho letos budeme moci vidět 25. prosince od osmi hodin večer. Hlavním hrdinou je učeň Urban, který se zamiluje do hodinářovy dcery Laury. Hodinář však jejich lásce nepřeje, a proto Urbana pošle na obtížnou pouť za bájnými hodinkami. A kudy tedy Urban při svém putování prochází? Tak třeba Kokořínskem – dobře rozpoznáme Průsečnou skálu u Mšena. Mine také severočeské Bílé kameny u Jítravy anebo tvrz Cuknštejn na jihu Čech. Dále filmaři využili jízdárnu zámku v Lednici, Panskou skálu u Kamenického Šenova nebo pražskou Invalidovnu.

O léčivé vodě – pohádka na Štěpána

Nová televizní pohádka Jána Sebechlebského vypráví o králi Jurajovi a princezně Hance, kterou od těžké nemoci zachrání laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů, která jí poskytne léčivou vodu. Chamtivá manželka králova bratra se ale rozhodne léčivý pramen zneužít, což všechny ohrozí. Pohádka se natáčela převážně na Slovensku. Uvidíme třeba romantický zámek Bojnice, hrad Červený Kameň anebo zámek Smolenice.

Místa z oblíbených pohádkových klasik

Jednou z nejmilovanějších pohádek posledních let je Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha, a to včetně možná ještě lepšího pokračování. V prvním díle z roku 2005 bezpečně poznáme exteriéry šumavského hradu Kašperk a středočeského Křivoklátu. Dále filmaři využili interiéry Českého Šternberku nebo kostel svatého Mořice v šumavském Anníně a v několika záběrech uvidíme také Černé jezero u Železné Rudy. V druhém díle z roku 2016 asi všichni poznají uličky starobylého Českého Krumlova. Značné množství scén ale bylo také natáčeno na hradě v Ledči nad Sázavou.

Nejlépe hodnocenou československou pohádkou na ČSFD jsou S čerty nejsou žerty. V této oblíbené klasice můžeme vidět celou řadu význačných památek. Filmaři natáčeli třeba na zámku v Průhonicích a přilehlém zámeckém parku. Pro scény z pekla byl využit skalní hrad Sloup nebo jeskyně Pusté kostely nedaleko České Lípy. Zaznamenat ve snímku můžeme také hned několik míst z Českého ráje – třeba hrad Kost, skalní útvary u Hrubé skály, vesnici Vesec nebo mlýn Střehom u Sobotky.

Milované Tři oříšky pro Popelku jsou spjaté s německým zámkem Moritzburg nedaleko Drážďan. Právě tam se konal ples, kde Popelka ztratila střevíček. Při návštěvě Moritzburgu mimochodem zjistíte, že se památka ke své slavné pohádkové roli dodnes hrdě hlásí – Popelka se směje z každého druhého suvenýru. Druhou významnou natáčecí lokací byl západočeský hrad Švihov. Ten představoval statek, kde Popelka s tatínkem, macechou a nevlastní sestrou Dorou bydlela.

Při natáčení Šíleně smutné princezny filmaři využily hlavně slovenský zámek Bojnice a také jihočeskou Blatnou. V záběrech Pyšné princezny zase můžete rozpoznat Telč, Hlubokou nad Vltavou, Český Krumlov, České Budějovice, Třeboň nebo Panskou skálu. Pohádka Jak se budí princezny vznikala na Pernštejně, Křivoklátě, Telči, Roštejně nebo na zřícenině Orlík u Humpolce. V Princezně se zlatou hvězdou rozpoznáte Průhonice a Kokořín, v pohádce Princ a Večernice zase zámek v Ploskovicích a v Hrádku u Nechanic a také zříceninu Krakovec.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: